16 octombrie 2022

Cadoul perfect este o emoție!



Cadourile au apărut ca o nevoie în vechile timpuri, ca jertfe aduse întru îmbunarea zeilor. Între timp au evoluat și și-au schimbat semnificația iar acum un cadou se identifică cu dorința oamenilor de a arăta aprecierea, iubirea și bucuria.

 

De ce oferim cadouri?

Oamenii erudiți – sociologii - care studiază fenomenul cadourilor, spun că acestea servesc multiple roluri. Unul dintre ele ar putea fi religios și se poate manifesta prin dorința oamenilor de a lăsa fapte bune în urmă. Astfel multe persoane aleg să facă donații pentru diverse cauze nobile. Alt rol ar putea fi cel moral prin care o persoană aduce un cadou pentru  a obține recunoaștere și statut social.

 

Există cadoul ideal?

Fiecare dintre noi a vrut la un moment dat să facă un cadou foarte bun, cel mai bun. Din acest motiv, uneori este dificil să alegi cadoul potrivit. Darul nu este doar obiectul în sine ci și emoția pe care o aduce. Astfel e bine să te gândești la persoana respectivă în felul urmator: ce i-ar plăcea, ce o va face să râdă, ce necesitate îi va satisface, cum o va ajuta să evolueze.

 

 Prețul potrivit pentru cadoul potrivit!

Costul unui cadou tinde să fie direct proporțional cu sentimentul de apreciere. Resursele consumate pot fi măsurate în timp, în creativitate, emoții, efort intelectual, manopera efectivă de lucru cât și valori financiare.

Când dai un cadou acesta va fi apreciat în mintea respectiva și comparat cu nivelul de așteptare avut. Dacă acesta va depăși nivelul de așteptare cu mult se va simți îndatorat, dacă va fi mult mai mic se va simți subapreciat. Cadoul ideal se amplasează exact în zona mediană pentru efectul scontat.

 

Acum fiind și aproape de frenezia cadourilor vreau să îți sugerez câteva idei care să aducă cât mai multe zâmbete în familia și grupul tău de prieteni.

 

3 reguli pentru cadoul potrivit

 

·                     În funcție de vârstă sau etapa vieții

·                     În funcție de personalitate

·                     În funcție de ocazie

 

 Cadouri pentru bărbaţi

Atunci când căutam un cadou trebuie sa urmărim nevoile specifice vârstei, personalității dar să ținem cont și de ocazie. Spre exemplu tatălui meu, un domn trecut de a doua tinerețe, nu îi voi cumpăra tichete pentru bungee jumping, în schimb fratele meu s-ar bucura de un astfel de cadou😊. Oricând pot miza pe ceva simplu, pe care știu ca l-ar folosi cu mare drag, cum ar fi un ceas cu mecanism clasic, un decantor de vin pe suport arcuit pentru pentru sufragerie.

 


Din categoria cadouri pentru femei - iubitei mele, fiind permanent cu picioarele reci, i-aș putea lua șosete cool cum ar fi cele cu îndemnul amuzant bring me wine. Sau renovez apartamentul și pun încălzire în pardoseală, sigur ar aprecia.

 

Trebuie să știm că o persoană introvertită va aprecia și cele mai mărunte gesturi în timp ce o persoană extrovertită are nevoie de mai multă grandoare. Unui pasionat de desen, sau de croitorie, îi poți oferi instrumente, cursuri de specializare astfel sa devină mai productiv sau un membership la un club exclusivist specific pasiunii lui. Limita este cerul și creativitatea ta.

 

Atât timp cât respecti cele 3 reguli cu siguranță cadoul tău va stârni emoție și va fi apreciat.

 

A treia regulă reprezintă alegerea cadoului în funcție de ocazie. Este o aniversare, un eveniment special, poate e o sărbătoare religioasă? In funcție de răspuns vei naviga mai ușor prin experiența alegerii. Vei lua ceva mai simplu pentru o zi de naștere pentru un student, dar vei căuta ceva mai special pentru aniversarea nunții de aur. Pentru prima ocazie poți lua și un vin, sau ceva amuzant din categoria cadourilor amuzante cum ar fi un pistol cu bani, ceva practic - un rucsac antifurt. Pentru a doua ocazie te vei orienta spre o experiență specială – poate un colaj cu poze și filmulețe pe un videoproiector.

 

La prima vedere pot părea idei banale, dar alese cu grijă și multă atenție prin intermediul unui astfel de cadou te poți apropia mai mult de persoana dragă. Este magie pură cum poți impresiona plăcut persoanele speciale din viața ta cu un obiect ales la fix cum ar fi o pătură în forma de hanorac pentru serile mai răcoroase.

 

Important în tot acest demers este sentimentul de bucurie care este implicat.

 

Sper că am adus puțină lumină. Dacă vrei să continuăm discuția poți lăsă un mesaj și răspund cu plăcere.

 

p.s. aplicând cele de mai sus - așa arată un pisoi fericit. Tocmai a primit cadou o nucă de avocado. Se vede bucuria, da? 


 _____________________________________

𝓐𝓻𝓽𝓲𝓬𝓸𝓵 𝓼𝓬𝓻𝓲𝓼 𝓹𝓮𝓷𝓽𝓻𝓾 𝓢𝓾𝓹𝓮𝓻𝓑𝓵𝓸𝓰

_____________________________________


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu