25 martie 2023

bagă


în urechi ai căști negre
porți amarul pe sub ele,
peste căști un almanah 
se așază-n hanorac,
iar în cap și după ochi
doar nevroză și mult rock

heavy low ca un zimbru
sare, zburdă, umblă riffu' 
ca un elefant roz
te arunci în gardul prost,
cu noroi te tot îmbeți
festival de tuaregi

libertate și iubire
două lucruri în uimire,
bagă adânc în tine în mine
cuțite dulci de adormire,
răsucește doar încet
cât piper pun pe piept

și de sus din satelit
ceața roz e la zenit
eu zâmbesc și tu zâmbești
cum un sâmbure sădești
pare parte din parter
dar de fapt e grand castel



Buffalo - Heavy Low (Official Video)

23 martie 2023

Palm Beach - epic all inclusive

 Te-ai pornit să îți iei țigări de la magazinul din colt. Nu aveau, așa că ai mers la următorul de peste drum și juri că nu le mergea POS-ul. Mai încolo, ceva de necrezut, au închis de cinci minute, ce mai, ai mers la hipermarket, și fie ce-o fi, tot fumezi ceva. Când ieși din magazin cu o țigară non brand, într-un colț al gurii, o ambulanță security ceva, văzând că fumezi oprește în forță și tot echipajul inclusiv șoferul, coboară. Te înconjoară.  Medicul în halat alb și cu tatuaj pe gât, prost camuflat, mestecă o scobitoare. Una dintre asistente se uită dubios la tine de parcă stă să vomite. Șoferul mai normal din fire, în mod evident, se abține cu greu să nu își spargă pumnii în fața ta. Girofaruri, sirene, o tuse subită și totuși știi că chiar ai o zi proastă. 

- Igor ! Alo!

- Da, prezent!

Mă trezesc din reverie speriat când îmi aud numele în ședință. Toată lumea pufnește în râs când îmi aude răspunsul. Mă concentrez puțin și reușesc să adaug că nu mă simt prea bine și cer să fiu scuzat. Patetic!

E doar luna martie și deja nu-mi stă capul deloc la lucru. Știu că e ciudat momentul când mă gândesc la tot felul de scenarii dubioase. Nici măcar nu fumez, de ce mi-aș imagina scenarii cu penurie de țigări? Destul de ciudat.

Seara, de pe canapeaua gri sun doi prieteni și ne plângem unul la altul - toți odată.

Mult e lucrul și puțin în acelasi timp, stres mare și plictiseală, muncă peste program și pauze lungi, orice ar fi nu e bine. Probleme la birou sau pe șantiere cât și în minte cu gânduri grele sau obscure.

- Nu e ok, man! zic eu grav.
- Nu e, chiar nu e, mi se confirmă. 
- Nu, chiar nu, nu, nu... se aprobă în mod definitiv.
- Poate ar merge o pauză, revin visător.
- O ieșire din cotidian, daa...
- Eu propun să facem cu fetele o ieșire epică!
- Nu, man, e înainte de nuntă! Mergem la o băiețească... un hangover! Mă entuziasmez brusc. 
- Eu nu-mi las dinții nicăieri! Fiți serioși, nici de tatuaj nu cred ca m-am decis, așa, înainte de  nuntă...
- Nu, man, mergem doar să petrecem, dar trebuie să ieșim din oraș!
- ...eu zic să ieșim din țară, să fie legendar!
- Da, dacă am fi în State am merge în Mexic, dar aici nu avem unde...
- Maaan, mergem la bulgari, că tot mi-a zis Dede (Dobrogeanca Dulce) ce fain e acolo, și ieftin!
- Lux și party pană-n zori, muzică orientală și tone de alcool. O dată te însori prima dată.

Zis și făcut. Ne facem rezervare și așteptăm cu nerăbdare 1 iunie.

Când vine timpul, ne punem toți bagajele puține într-o mașina mare și pornim. Cu 3 șoferi e ușor de condus 1000 de km dacă conduc doar eu. Merg repede da’ măcar nu mai visez chiar dacă e aproape dimineață. Râdem, ascultăm rock și ne bucurăm de întuneric și de drum.

Desigur că nu am mers atâta cu mașina. Am mers doar până la aeroport și am luat avionul de Varna, iar de acolo cei de la Hotelul Palm Beach au avut bunăvoința să vină cu mașina să ne ia. La hotel am luat camera și apoi rapid la plajă să vedem dacă ne acceptă marea durerea de aproape fost burlac. 



Deși e încă devreme soarele e deja sus și e fierbinte, marea e jos de tot, tăcută și liniștită, iar plaja lungă, fină și aurie. Marea ne îmbie, așa că ne aruncăm toți trei fără discernământ spre ea. După ce ne mai răcorim mergem să vedem ce are barul de oferit. 

Totuși ne dăm seama ca ne-a lovit foamea și ne oprim să mâncăm ceva. Descoperim cu surpriză o pizzerie făcută în cuptor cu lemne și ne mai liniștim monstruleții. Apoi sfârșim în barul plin de bere răcoroasă și all inclusive. – Raiul, man!

Dar nu suntem scăpați. După o bere, seara deja fiind venită, ne îndreptăm spre bowling. Aruncăm bile, facem gălăgie și ne simțim bine, o nebunie de Vacanță All Inclusive la Nisipurile de Aur

- Men, men.. facem baie la noapte in mare?
- Igor, iar ești sălbatic, calmează-te 😊)
- Men, anul viitor venim iar, să repetăm. Mergem să facem baie în noapte, măcar în piscină? Men, șansele sunt totuși minime să repetăm... cum ziceai prin facultate, viața trece și-i trist.
- Mergem men, da-n piscina de copii, să nu ne facem de rușine la bulgari
- Mien!!

Oameni educați românii beți. Dimineața ne-am trezit toți înveliți cu pături pe șezlong lângă piscină, cu o cafea aburindă și o muzică în surdină. De după bar ne zâmbea obosit barmanul cu înțelegere și un picur de compasiune.  

Pe burtă se odihnea desfăcut un pachet amnezic de țigări. Totuși - epică ieșire!



 _______________________________________

    Articol scris pentru SuperBlog

 _______________________________________

 


21 martie 2023

Avocatul - drum spre împăcare

începutul drumului spre împăcare personală

 Ai plantat deja pomii de primăvară? Aceștia ajută în prezent la sufletul tău (prin satisfacție personală), și efectiv fizic în viitor prin aportul unui aer mai curat și mai multă umbră vara. Hai că se poate! Pentru că aproape s-au deschis terasele, de asta mă gândesc la umbră! Ce frumos e să bei o gură de bere sau o limonadă rece sub umbra unui măr bătrân. Chiar m-am întâlnit ieri cu un prieten și am băut o gură de vin felicitându-l pentru următorul său pas în viață, din acest motiv m-am gândit la urmași și viitorul lor.

Vorbeam așa printre altele cât de specială e perioada prin care trecem. Cum putem observa prețurile care cresc de la o săptămâna la alta, cum războiul nu se mai termină, cum piața imobiliara se menține, cum salariile nu cresc. Și aproape că am vrut să zic de guvernare și alte instituiții. Și chiar m-am gândit să zic, măcar avocatul poporului să facă ceva. Posibil chiar să fi zis pentru ca mă trezesc că mă întreabă:

- Păi ce să facă?

- Cum adică ce să facă men? Să ne apere, ce sa facă, doar asta face un avocat!

- Dar cum, cum să ne apere? 

Atunci mi-am dat seama, nu prea știu ce face un avocat. Știu că există, că am văzut prin oraș firme de genul ”Cabinet Individual Avocat Ion Ionescu”. Dar nu, nu am avut treaba cu ei, nu știu dacă e bine sau rău.

Nu am fost în instanțe, nici ca martor, nici ca parte vătămată. Nici nu îmi doresc în mod deosebit să ajung acolo. Toate informațiile despre avocatură le mai prind de la TV, când se exprimă avocatul cuiva și atrage asupra lui toate emoțiile publicului în legătură cu suspectul. Dar desigur, mai există o sursă de informații și anume cea din filme. Îmi vine în minte  acum doar Avocatul diavolului”, unde Richard Gere face un rol stelar în apărarea unui presupus criminal, jucat strălucit de Edward Norton.  Reușește să îl salveze, dar până la urmă își dă seama că a fost păcălit și că a salvat totuși un om vinovat.  Păcat, era totuși Richard Gere...

Dar tu ce știi că face un avocat?

- Uite ce știu eu, un avocat te poate reprezenta în fața legii. Să-ți dau un exempliu. Am o prietenă care divorțează. Era cu fetița în parc și a venit tatăl ei. Zicea că o ia și pleacă, că e copilul lui. Din fericire ea a sunat imediat avocata care se ocupa de divorț, iar aceasta, după ce a aflat toate detaliile a chemat imediat poliția. De acolo au mers la secție pentru declarații și apoi alte proceduri și audieri. Un întreg spectacol.  Este o tragedie că se întâmpla astfel de lucruri, dar cum ziceam, măcar te poate ajuta în fața legii. Desigur, un avocat bun te ține departe de tribunale. În primul rând caută să găsească o rezolvare amiabilă. Dacă acest demers reușește, înseamnă că pune mai presus interesul clientului și nu pe al său, economisind timpul și banii tuturor.

 

Am rămas cu paharul în mână gândindu-mă la condiția umană. Prin câte scandaluri și dezamăgiri trebuie să treci ca să fii apoi atât de încrâncenat. Cum ajungi să suferi atât de mult într-o relație? O relație care ar fi trebui să fie una de iubire și prețuire.

M-am uitat la dobrogeanca mea dulce și am zâmbit. Zic că toate în jur sunt o vâltoare dar când mă uit în ochii ei mă liniștesc.

 

Avocatul - drum legal spre împăcare

Altfel, dacă te interesează un avocat specializat în dreptul familiei notează - Avocat Nora Cosmina Drulea.

Te poate ajuta inclusiv pentru stabilirea locuintei minorului care se poate hotărî în instanță. Acest lucru poate include și un interviu cu copilul minor dacă acesta are peste 10 ani.  Judecătorul va ține cont și de părerea copilului, acesta având deja o personalitate incipientă. Sau poate având câteva discuții revelatorii, explorând opțiuni si oportunități se găsesc și alte soluții. Poate până la urmă pășind pe calea rațională potrivită pentru toți se identifică o cale a împăcării. O ultimă sclipire a umanului.



Exercitarea autorității părintești sau despre custodia copilului

Tu ce știi ca face un avocat? Ai avut treabă cu ei? Ai fost în instanțe sau ai rezolvat amiabil?  Ai o poveste interesantă sau poate chiar amuzantă despre un astfel de caz?

Lasă-mi un semn în comentarii. Sunt curios de părerea ta!


 _______________________________________

    Articol scris pentru SuperBlog

 _______________________________________

 

17 martie 2023

Posh idea – HostPrior

Posh idea 

De vreun an așa se tot coace în minte o idee.

Scriu în online de ceva timp și chiar dacă tot timpul acesta a fost doar o activitate secundară, un loc unde îmi pot evoca ideile atât de pline de sine, parcă ar veni momentul să mă mut într-o zona a mea.

O găzduire web profesională găsesc că devine obligatorie.

Nu mă înțelegeți greșit, e perfect pe subdomeniu – nu ai bătăi de cap. Dacă merge te poți bucura de serviciu, dacă nu merge nu ai ce-i face. Bine, de obicei merge, nu are ce sa nu meargă, dar și dacă se gândește furnizorul sa închidă serviciul clar pierd zece ani de muncă. Știu, sună puțin terifiant.


Frământări - argumente 

Așa că mă gândeam să îmi dezvolt și eu acolo un site wordpress. Prezintă speranță și faptul că dobrogeanca  mea dulce a sugerat să se ocupe puțin de design-ul acestuia. Menționa că dacă tot a făcut acel curs de web design să-și pună în practică cunoștințele. Eu nu-mi fac griji, sigur o să fie minunat.

Aș putea face acest site cum îmi doresc eu. Pot să pun meniu cu proză/ poezie / poze / propoziții absurde și alte p-uri. Este o posibilitate să pun și un mic posh shop acolo – un tricou, o șapcă, o măslină. Sigur s-ar vinde ca pâinea caldă. Nu?

Ar putea unii sponsori să devină interesați să pună câte un banner pe ici-colo. Acest lucru necesită iar un control și o flexibilitate mai ridicate la site, care nu sunt disponibile pe subdomeniu.

Tu știi să lucrezi la site-uri? Știi pe unde să modifici și cum să le setezi? Eu nu am nici un fel de astfel de cunoștințe. Nu știu de ce. Când eram în generală și studiam nemuritorul Pascal nu înțelegeam nimic. Apoi am întâlnit mult mai târziu ceva program Fortran. Cu greu am dibuit o soluție să-mi iau examenul. Totuși o să mă pun să învăț una alta. Parcă așa era - dacă chiar ești dispus și depui eforturile necesare ajungi să pricepi și să iți reușească lucrurile, chiar și programarea. Sigur că da.

Până atunci însă, în mod clar o să am nevoie de o găzduire Word Press.


Cerinte hosting

Pentru mine acest serviciu de hosting ar trebui să poată face următoarele:

  1. -          Să poată oferi migrare de la un serviciu de găzduire la altul în mod sigur și corect
  2. -          Să permită conectarea printr-un protocol SSL criptat "https"
  3. -          Să integreze și să se adapteze la diverse programe și funcții
  4. -          Să ofere suport tehnic prin personal uman
  5. -          Să fie rapid în funcție de necesități


Eplicații cerințe

Să le luăm pe rând...

Am explicat mai sus că din păcate nu le am cu programarea. Astfel mi se pare necesar ca un furnizor de găzduire profesională site-uri să ofere și migrarea. Nu cred că are rost sa îmi chinui neuronul cu lucruri tehnice așa complicate.

În al doilea rând e destul de clar. Lumea este plină de pericole atât în offline cat și în online. Poate în viața de zi cu zi te prinzi mai ușor când ești în pericol fiind atât de obișnuit cu el. În online e dificil câteodată. Cineva sau ceva iți poate ataca pagina cu un malware și să-ți fure datele iar tu nici nu știi, nici nu îți dai seama.

 În al treilea rând e necesar ca serviciul să fie adaptabil. Dacă, să zicem, aș avea nevoie de un modul în C++ sau PHP sau poate JAVA, acest lucru să fie posibil. Nu știu cum aș putea să conștientizez eu că am această nevoie, dar așa, să se poată. Poate fi, da, o oportunitate externă sau o idee care ar apărea din senin în urma unor studii intense pe internet.

În al patrulea rând cred că ideea este la fel - destul de limpede. În lumea de azi toate companiile mari de tehnologie și servicii accelerează relaționarea spre automatizare și AI. Nu mai poți da de un om care sa îți poată înțelege problemele și să încerce să te ajute.

 

Viteza de încărcare

Să nu uit de viteză. Cum era? Nu mai are timpul răbdare în secolul vitezei? Dar în acest caz chiar așa este. Dacă ți se încarcă site-ul greu nu o să stea nimeni să aștepte să-ți citească elucubrațiile. Așa că e nevoie ca serverul pe care va rula site-ul chiar să-și facă bine treaba. Echipamentele să fie de ultimă generație și optimizate corespunzător.


Am tot scris cerințe dar e posibil să am și răspunsul la ele.  Bravo, Igor [pat on the shoulder], felicitări!  N-o să țin doar pentru mine așa că îți zic și ție. Mă gândeam la o găzduire HostPrior. Din ce am studiat bifează tot ce am scris mai sus și mai ales acea comunicare prin personal uman.

 

Tu ce părere ai despre utilizarea site-urilor domeniu sau subdomeniu? Crezi că e un lucru bun să ai mai mult control? Cum ți se par cei de la HostPrior?  Așa-i că e un lucru bun să vorbești cu o persoană reală când vrei să rezolvi o problemă pe care nu o înțelegi pe deplin? 

Lasă-mi un semn în comentarii. Sunt curios de părerea ta!


 _______________________________________

    Articol scris pentru SuperBlog

 _______________________________________

14 martie 2023

A venit primăvara, să înceapă renovarea!

 A venit primăvara, primiți cu renovarea?

 Cum ziceam în unul din articolele precedente a venit primăvara. Știi și tu că aceasta aduce cantități importante de bună dispoziție prin aportul crescut de vitamina D, înverzirea și înflorirea naturii. Nu mai e mult până o să aud iar zumzăitul calmant al albinelor și trilurile noi născocite de pasările rătăcitoare revenite din cantonament. Totul pare mai luminos, curat și plin de speranță. Mai sunt doar câteva zile  până iar voi constata  amplasarea strategica prin tot orașul  a magnoliilor și a frumuseții lor în contrast cu cerul azuriu și dureros de înalt.

Odată cu această resetare din afară pare că se acționează și un comutator interior. Poate fi o condiționare preistorică sau poate e doar o dorință ludică de a face o nouă amenajare interioară de dragul activității, însă tare îmi vine să zugrăvesc tot apartamentul, să mut mobila, să desenez ceva ciudat pe un perete...

Acest lucru aduce pe lângă aportul de prospețime și un plus de sănătate prin igienizare.

Materialele de construcții și inflația

Acum cred că toată lumea e la curent cu fenomenul numit inflație. Iar prețurile nu s-au calmat pe cât ne- am fi dorit și nici nu consider că o să se întâmple în curând această scădere. De aceea cred că fiecare este îndreptățit să își utilizeze creativitatea și imaginația pentru a obține cât mai mult (dacă acest lucru își dorește) cu cât mai puțin.


Mi-am făcut un mic calcul. Să zicem că pentru un apartament de două camere am nevoie cam de 20 l de vopsea lavabilă. Am aruncat un ochi pe net la marii retaileri de materiale de construcții și mi-am făcut o idee, care idee m-a înfricoșat puțin. Am zis că trebuie să caut alternative și asta am și făcut. Am mers mai adânc în online.  Mi-am amintit că am auzit pe undeva de un concept nou de business în domeniu, denumit Depozitul Virtual. Am intrat pe site https://vindem-ieftin.ro/depozit-virtual/  să compar prețurile. La o primă vedere acesta este mai competitiv cu până la 8% (pentru un anumit produs pentru care am făcut eu calculul). O fi mult, o fi puțin? Am lansat o cerere de ofertă și urmează să văd mai exact. Imediat am primit o confirmare pe e-mail că a fost înregistrată cererea. Abia aștept să încep negocierea, pentru că da, în funcție de cantități și produse poți primi o ofertă personalizată pentru necesitățile proprii. Ai parte de consultanță specializată care se ocupă personal pentru a primi cea mai potrivită soluție și preț ținând cont și de amplasarea în țară sau chiar în străinătate.


                Conceptul Depozit Virtual


Cerere și ofertă

Din păcate, până la publicarea articolului nu am primit încă un răspuns final pentru cererea de ofertă. Am primit însă un apel telefonic prin care am fost informat ca se ocupă de solicitare.  Cantitățile cerute este posibil să fie un pic cam mici ca să merite transportul gratuit. Cum va decurge toată tranzacția până la final o sa descriu printr-un later edit. Până atunci te poți uita pe la ei pe site - vezi detalii.

Cum ziceam și la inceput, primăvara e deja pe aici și am văzut și corcoduși în floare prin Bihor. Mă cam roade nerăbdarea să fac scandal în casă și apoi să fac înapoi iar frumos. Mai ales că drumuri de plecat și venit pare că o să am tot anul așa că atunci când revin acasă vreau să fie mai bine ca la cazările bune.  

Comentarii 

Tu ce părere ai despre acest concept? Ai fi tentat să îl folosești pentru o construcție proprie? Sau mai degrabă ești interesat să deții un depozit virtual pe care sa îl administrezi? Este disponibilă și această opțiune. Lasă-mi un semn în comentarii. Sunt curios de părerea ta!


later edit. Am primit produsele, am renovat prin casă si arată spectaculos!

 _______________________________________

    Articol scris pentru SuperBlog

 _______________________________________

10 martie 2023

Bebe mic nu buba mare

 
Eu sunt mic tu fă-mă mare

Pozna

Sunt la o vârsta când nu mai îmi amintesc prea multe despre copilărie așa ușor, poate doar unele năzbâtii mai mari. Cum a fost cea când era cât pe ce să dau foc la casa studiind din greu proprietățile optice ale unei lupe convexe. Aceasta a concentrat cu succes maxim fluxul de fotoni venit de la soare pe o căpiță de paie...

Pun pariu însă că dacă aș avea acum un copil mic aș păți ca personajele din poveștile cu oamenii speriați; să nu se întâmple vreo minune cu drobul de sare. Pot desigur să îmi imaginez multe scenarii improbabile dar sunt și unele evidente și foarte probabile. O secundă nu ești atent - a pornit odorul la pas legănat, s-a dezechilibrat si s-a oprit cu capul în colțul mesei. Cine a făcut buba mare? Cine nu și-a atins obiectivul de zero accidente? Aceste evenimente neplăcute pot fi ușor evitate cu o banda moale lipită cu dublu adeziv. Banda de protecție poate fi in diverse culori și se poate tăia, lipi și potrivi pe diverse suprafețe. Nu mai face bebe mic buba mare.

 

Protecția

Mobilierul poate avea și uși și sertare, iar acolo se pot găsi obiecte periculoase - cuțite, furculițe sau substanțe periculoase – detergenți, clor, diverse lichide necomestibile. Pentru astfel de situații există blocatoare de sertare care pot fi lipite pe uși sau sertare, cu mecanism de deblocare inaccesibil copiilor. Se pot găsi mai multe idei de astfel de siguranțe sertare pentru a-ți asigura bucătăria așa cum te simți tu confortabil.

 

siguranța de sertar

Și muzica

Eu de mic mă știu și iubitor de muzică. Am umblat în sus și în jos având căștile în urechi iar ochii-n soare. Așa am fost mereu, și pe la munte, pe la câmp sau mare. Am ascultat muzica și în somn și în timpul lung de condus. Vă spun un secret: am avut muzică în urechi chiar la ore sau mai nou in ședințele “interesante” din on-line. De când au dat din nou liber la festivaluri deja am reușit să consum câteva. Pe acolo am văzut în mușuroiul de tineri zvelți și roșii, extraterestri de copii cu căști pe cap. Dar nu din acelea cum aveam eu de eram mic, ci tocmai invers. Acestea sunt căștile antifonice pentru protecția urechilor sensibile de copii. Ce mi-aș dori să mai am eu așa urechi sensibile, să aud toate sensibilitățile din simfoniile deathmetal. Cel puțin există posibilitatea să-ți duci de mic copilul sa vadă și să simtă energia unor astfel de evenimnte primordiale. E aprape ca întoarcerea înapoi în timpuri preistorice la oamenii vânători - culegători, doar ca manifestările nu mai au cultul unei zeități sau rege dar măcar sunt puțin mai electrice. Abia aștept următorul festival. Yay!

căștile antifonice 

Ne linișteste

Că era vorba de copii și iar divaghez. Olivia e ok ca nume de fată? Mie îmi place cum sună. Îi poți zice Oli, Liv, Oliv...  câte variante! Iar la băieți - Rafael? E prea latin? Mai e timp de gândire și de grandoare, iar pentru ei nu va fi limită la visare... vai ce de-a cuvinte aruncate. Oricum, acum știu Empria există și parcă sunt puțin mai liniștit.  


sursă poze www.empria.ro

 _______________________________________

    Articol scris pentru SuperBlog

 _______________________________________


08 martie 2023

Mucenici Băneasa - gustul tradiției

 O surpriză plăcută

Ca o surpriză plăcută iarna se află pe sfârșite și ne apropiem de mult așteptata primăvară. De fapt suntem chiar pe muchie - între cele două anotimpuri, tradițional numite și zilele babei. Sunt diverse obiceiuri în această perioadă printre care și pregătirea mucenicilor. Fiind copil, născut și crescut în Moldova pufoasă, am avut parte pe la bunici de acele copturi dulci, cu nucă și miere din belșug care se topeau în gură.

Timpul e o ironie și viața la fel. Acum la Cluj, în casă cu o dulce dobrogeancă m-am pus pe încercat diverse obiceiuri si mâncăruri, iar acum a venit și timpul mucenicilor muntenești. Aceștia sunt originari, după cum îi zice și numele, din Muntenia, dar au pătruns și in Transilvania cât și în Dobrogea.

Rețeta simplă de mucenici muntenești

Rețeta este destul de simplă. Se prepară paste în forma de opt sau se iau din comerț. După experiența cu cozonacul, descrisă cu o alta ocazie (disponibilă aici), am decis că o să mă îndrept spre comerț. Deci se iau 200 g de mucenici Băneasa, 2 litri de apa, se pune o linguriță de sare, se ia în considerare ceva zahăr (legenda spune o cantitate între 100 si 200 g), se pregătește o lingură de coaja rasă de lămâie și una de portocală, o esență de rom, scorțișoara pudră și miez de nucă 200 g.




Mitul

Mitul rețetei are implicații creștine străvechi. Este legat de martiriul a 40 de soldați care s-au declarat creștini și astfel au fost întemnițați. Apoi într-o noapte au fost duși pe malul unui lac și li sa ordonat să intre în apa înghețată. Nu au murit înghețați fiind protejați de duhul sfânt care a încălzit apa. În dimineața zilei următoare însă au fost uciși fiindu-le strivite picioarele și apoi arși.

Mai lucrăm dar mai și mâncăm

După ce am studiat istoria și mi-am împins curajul la treaba am pus cei 2 litri de apă la fiert. Am presărat o lingura de sare (atenție sare, nu amestec de sare cu legume cum se mai pune câteodată la pastele obișnuite) și am pus capacul pentru conservarea energiei. Când a fost apa în clocot am invitat dobrogeanca să arunce pastele în oala și am pus înapoi capacul. Se poate amesteca de câteva ori pentru a ne asigura că nu se prind de oală mucenicii. După timpul regulamentar de 8 minute se oprește focul și se lasă așa o ora să se mai gătească.




În timpul acesta se poate pregăti nuca. Eu recunosc, nu sunt mare fan nucă așa ca am zis măcar să o prăjesc puțin. Am pus pe o tavă cele 200 de grame de nucă tocată și am băgat-o 5 minute la cuptor. Mirosul este cel demențial. Și mă gândeam eu, cât savuram mirosul de nucă coaptă dacă sa îi fac un mic twist la rețetă? Să pun niște nucă de cocos?  

Am pus în farfurii câteva linguri mari de mucenici din oala în care adăugasem zahărul simplu și cel vanilat, dar și câțiva picuri de esență de rom. Am pus peste câte o porție bună de nucă și apoi am adăugat coaja de portocală și lămâie.

Până la urmă am făcut una cu nucă de cocos și una cu scorțișoara, restul elementelor fiind ca în rețeta originală. Ambele variante au fost delicioase, sigur sunt eu tare bun la gătit dar și ingredientele sunt importante. Cei de la Băneasa au fost iar la înalt nivel - pastele păstrându-și integritatea și gustul desăvârșit.


poze și video din arhiva personală

 _______________________________________

    Articol scris pentru SuperBlog

 _______________________________________



galactic

 Peste sufletul din stele
Avem toți dureri perene,
Ca un brad secular
Migrena circula plenar.

 Galaxii pretutindeni,
Zboară fluturi dând din pinteni 
Peste sufletul din stele
Se ridică dulci vedenii

 Cu universul la picioare 
Și cu sufletul în vigoare
Să culcăm tablouri negre
Să avem doar aripi-vele


The Blue Stones - One By One [Official Lyric Video]

26 februarie 2023

Spring SuperBlog 2023 - Cine prinde Gustul Competiției?

Eu sunt Igor, numele meu este Igor… aș vrea să mă prezint, sunt Igor...

Despre ce vorbești Igor? Te vei întreba, doar te știu.

Chiar așa, mă știi deja, am mai participat și anul trecut cu Well trippin’around și în imaginația mea chiar am crezut că o să fiu și bun (de ceva).

Dar ce am învățat din prima mea participare este că nu știu nimic. Poate că uneori am idei interesante, câteodată reușesc să le și transmit. Apoi am mai aflat cât de mult contează perseverența și dorința de a fi prezent. Și încă un lucru, e posibil ca lumea blogging-lui să nu fie chiar pe moarte, ci doar in transformare. Da. Hai sa ne gândim așa, exact ca și in cazul Janei.

Având în vedere că in precedentul concurs nu am fost chiar pe ultimul loc în clasament și că am participat chiar la toate etapele, în această ediție îmi doresc cel puțin la fel de mult. Apoi am mai înțeles din Gala Superblog 2022 că e o bătaie pe aproape primul loc, mai ales sex masculin. Rog toți colegii să stea liniștiți, nu sunt o concurență redutabilă, eu abia reușesc sa mă lupt cu demonii mei interiori, care nici măcar nu sunt cine știe ce demoni. Doar dacă reușesc cumva să îi ademenesc de partea mea, cine știe... dacă aș avea ceva cookies... from the dark side

Câte cuvinte trebuie sa fie? 

Data trecută au fost mai multe, hai Igor că poți, ce naiba?

Referitor la obiective, cred ca am fost puțin naiv în articolul din precedenta ediție. Să le luăm pe rând:

- acumularea a cât mai multă experiență în mediul creativ al scrierii persuasive. Aici aș putea zice că am acumulat ceva experiență, dar mai e mult până să o pot considera valoroasă sau suficientă. Să zicem că am îndeplinit obiectivul în jur de 5 %. 

- abordarea concursului o voi face cu toată seriozitatea pe care timpul mi-o va permite. Am fost trup și suflet, am scris la fiecare probă, chiar și din concediu. Unii/ unele 😊 ar fi zis ca am fost un disperat, eu aș fi ales mai degrabă cuvântul posedat. Dar să nu fim însă îngâmfați și să considerăm un 70 % din obiectiv a fost îndeplinit.

- analizarea posibilității implicării unui efect secundar prin enunțarea unor teme etice care ne macină la nivel colectiv sau individual, în funcție de fiecare temă primită. Mda, cum era în daca veche? Da, exact - fail total. Dar mai încercăm, nu-i problemă. 

Bun, să înceapă, zic, Spring SuperBlog 2023!

 _______________________________________

    Articol scris pentru SuperBlog

 _______________________________________

p.s. pentru susținere îmi puteți lăsa un like, fiecare contează.  



06 februarie 2023

Gobekli Tepe Quiet Voices

 ay caramba
cum se scurge timpul implacabil peste noi ca un bulgăre de zăpadă ce a luat-o de pe munte la vale
hai sa ne gândim timpul ca o plasă, rămâi în ea doar dacă ești suficient de mare.
îmi doresc de la timp să mă lase prin ochiurile lui să văd lumea din toate perspectivele
să fii nebun cu acte în regulă, să fii deregulat de timp în timp ce natura invadează cosmosul trist
caracatiță-ți-aș ansamblul preistoric din adn-ul motrice al mitocondriilor mizantrope
dap, nu înseamnă nimic
dap, totul înseamnă nimic
dap, cuvinte bune de Gobekli Tepe, dar dacă vrei sa fii convingător uita-te în viitor
mă uit unde timpul este ud și-mi pătrunde în ochii albaștri
istoria este doar cealaltă parte a viitorului pe care am zice că o cunoaștem
un prezent fără față, un avion fără aripi, o fântâna fără pereți
istoria este inima stoarsă a celor ramași în viață, cei osândiți să țină minte
cei care uită că timpul se scurge, un rău necesar ce stă să moară
deci să ne jucăm de-a viața zici
 
 

We Were Promised Jetpacks - Quiet Little Voices 

11 ianuarie 2023

BIF - podcast pentru bere S1E03

despre procesoare optice, despre calculatoare cuantice, teraformare planeta Marte folosind lasere, fuziunea nucleara cu net surplus energie, scara galactica Kardashev, sperante pe sfarsit de an, despre grafice pozitive vs alte perspective, despre bani si alternativa, conditii economice, desigur despre bere, dar si vin, rosii dacice, despre joburi in prag de revelion, sa si "cilivizeze" Marte, despre carnea imorala, despre octopus teacher si maimuta electrica, toate udate cu bere:


 

BIF- podcast pentru bere.S1E03

04 decembrie 2022

Gustul dulce al comunității

Eu recunosc că nu cunosc multe despre autism. A trebuit să intru pe internet sa mă documentez. Nu aș fi crezut că unul din 59 de copii are o oarecare formă de autism. A doua informație revelatoare pentru mine a fost că acesta apare mai des la băieți și că simptomele sunt mai pregnante. Mai exact băieții au de 4 ori mai multe șanse de a dezvolta o tulburare din spectrul autist comparativ cu fetele. Tulburător în sine este faptul că nu se cunosc exact cauzele care provoacă apariția acestei afecțiuni.

Acum doar pentru că nu sunt eu la curent cu toate informațiile medicale și cu precădere cu cele din zona TSA nu înseamnă ca acestea nu există. Ele chiar există și lumea a încercat să facă față cum a găsit de cuviință și cum i-a permis posibilitățile financiare. Ideea principală ar fi că persoanele cu autism pot fi integrate în societate foarte simplu. Desigur, cu cât sunt diagnosticate și duse la un specialist cu atât mai bine. E posibil ca acea persoană sau copil nici să nu necesite neapărat o îngrijire specializată ci doar mai multă atenție. Iar acele cazuri mai intense trebuie într-adevăr incluse prima dată într-un mediu controlat pentru o terapie reușită.



Având în vedere că la noi în țară mai sunt multe de făcut și de reparat, unele nevoi încă nu sunt acoperite de instituțiile guvernamentale. Astfel nu e de mirare că apar inițiative private pentru a ajuta persoanele care doresc să devină autonome. Un astfel de loc este si  Centrul de educație pentru viață Arima în clădirea căruia își desfășoară activitatea și Brutăria Arima. Centrul se ocupă de copii și terapia acestora, punându-le în mână uneltele necesare pentru viață, sub forma diferitelor terapii - Sonrise, comportamentală, pianoterapie, terapie de integrare senzorială, logopedie, terapie ocupațională și un grup de socializare. Brutăria Arima produce cozonaci în regim comercial angajând în acest scop tineri cu nevoi speciale. Cele două sunt complementare și produc mult bine în zona în care sunt, aducând zâmbete și ușurare.




Situația însă are nevoie de suportul mai multor oameni, pentru ca acesta să își continue activitatea și mai mult să se dezvolte. În acest sens pe 11 decembrie 2022 va avea loc un eveniment de strângere de fonduri la hotel Radisson din București, eveniment ce are ca scop salvarea Centrului și strângerea de fonduri pentru proiectul special - “Campusul integrării sociale”. Acesta va oferi locuințe, locuri de muncă, terapie și spații recreaționale și de divertisment adulților cu autism și alte tulburări de dezvoltare, precum și tinerilor proveniți din centre de plasament.



Eu am toata încrederea că acest centru se va dezvolta armonios și va ajuta foarte mulți oameni, având încredere în comunitate.

Hai că putem!

 Moderat - Intruder


Am vorbit despre acest lucru și pe podcast pe care îl poți găsi aici.

 



Articol scris pentru proba extra-concurs Arima lansată via SuperBlog

02 decembrie 2022

Filmele copilăriei

 

Nu știu cum faci tu, dar eu când mă gândesc la filmele copilăriei îmi vin în minte cele difuzate pe televizor. Probabil că cei mai mulți au avut cam aceeași experiență, și mă refer la cei de-o vârstă cu mine care au avut norocul de a copilări la țară. Astfel că contactul cu lumea filmului venea prin filtrul câtorva televiziuni statale naționale și oferta era relativ limitată. Dacă mă gândesc mult îmi pot aminti de Maria Mirabela. Este o coproducție moldo-românească care probabil are.. uite, deja 41 de ani! Mi se părea foarte interesantă întrepătrunderea dintre desen și actori, iar producția în sine era una bună.

Mai târziu, tot din zona basmelor, a fost difuzat pe tv „Sailor Moon”. Știi desenele cu fetele în uniforme școlare care aveau ochii cât jumătate din față? Pentru vârsta de atunci era foarte apetisantă ideea unor fete școlărite, prințese extraterestre cu un pic de amnezie, care sunt pe pământ ca sa îl salveze. Foarte diferit era și modul de lucru al japonezilor. Desenul era complet altfel față de ce eram obișnuit să vad la tv.

Peste timp au început să apară producții destinate parcă copiilor, dar totuși interesante și pentru adulți. Sa zicem de animația „Shrek”. A fost savurată toată franciza fără a mă simți prea adult. Tema este una de basm – salvarea unei prințese de către un cavaler aparte care va dezlega blestemul prințesei prin puterea dragostei adevărate. Sau ce părere aveți de „Monster Inc”? Toate producții extraordinare care mi-ar fi plăcut sa le fi văzut și când eram mai copil.

Uneori îmi amintesc de “Singur acasă”. Sigur, este un film difuzat la fiecare Crăciun și toată lumea e posibil sa îl știe pe de rost. Dar cine nu și-a imaginat cel puțin odată să fie în situația personajului principal luptând șmecherește cu răuvoitorii.

Să îți mai amintesc despre Tom&Jerry și nesfârșitul carusel al șotiilor? De câte ori a câștigat Tom cursa, dar Jerry? Probabil că din toate victoriile de etapă, dacă e să le punem cap la cap iese zero și până la urmă au câștigat ambii o mare prietenie. Poate și din aceasta cauză erau unii dintre cele mai iubite personaje de desen animat pentru copii.

Dar un film bun se vede într-un cadru bun. Locul unde se desfășoară întreaga magie este cinematograful. Acolo poți vedea filme la calitate înaltă atât video cât și audio. De exemplu filmul “Lilu, Lilu, Crocodilu’”, adus de InterComFilm, poate fi savurat la calitate audio Dolby Atmos atât în varianta originală cât și dublat în română. Acesta este un film pentru copii și se poate viziona evident de întreaga familie. Actorii sunt unii foarte buni și doar îl voi menționa pe Javier Bardem. De talentul lui nu se îndoiește probabil nimeni dar nu știu să mai fi jucat în filme de acest fel. Pentru a te convinge că se potrivește și în acest cadru poți verifica în următorul trailer.

Acțiunea filmului se desfășoară într-o lume plină de culori, muzică și voie bună. Personajele sunt speciale - un crocodil solist vocal, un copil inadaptat într-un oraș imens și o pisică mofturoasă. Pana la urmă pare o rețetă de succes, așa că ne vedem la cinema.

 



_____________________________________

𝓐𝓻𝓽𝓲𝓬𝓸𝓵 𝓼𝓬𝓻𝓲𝓼 𝓹𝓮𝓷𝓽𝓻𝓾 𝓢𝓾𝓹𝓮𝓻𝓑𝓵𝓸𝓰

____________________________________

28 noiembrie 2022

cozonac perfect cu Băneasa

 

Relația cu pâinea vine din străvechi vremuri. Pâinea ne-a ținut de multe ori în viață când nu mai era ceva pe lângă, poate doar o untură sau doar o ceapă. Dar acum relația cu pâinea este de du-te – vino, ori te îngrașă ori îți dă fibre hrănitoare și utile corpului. Cu aceste aspecte fiecare are responsabilitățile lui.

Adevărul e ca iubim pâinea și chiar mai mult decât atât, iubim cozonacii. Aceștia sunt o formă elevată a pâinii. Este un deliciu și în același timp o sărbătoare. Gustatul cât mai ales gătitul copturii în sine se înalță deasupra condiției umane.

În regulă, recunosc, în ultimul timp am început sa fiu un pic mai interesat de ce se poate face prin bucătărie. Am purces prin a găti ceva mâncăruri. Apoi am făcut niscaiva pâini. Acum sunt în proces de creare a maielei personale. Încă nu sunt la nivelul de maturitate cu ea dar nu mai am mult.

Acum am zis să mă elevez puțin așa că am pus de un cozonac. Nu am mai făcut, așa că dacă vedeți ceva greșeli tratați-le cu indulgență. La fel, dacă îmi iese bine sigur e norocul începătorului.

Am început prin a căuta rețete. Am studiat pe internet și sunt o multitudine de rețete noi și vechi, bune și extraordinare. Am ales una grea, demnă de un începător și era cât pe ce sa mă apuc sâmbătă pe înserat. Când am constatat că durează 12 ore am zis că las pe dimineață.

Duminică la 9, după ce m-am trezit am și fugit în bucătărie să scot ingredientele din frigider. Le-am pus pe masă să urce la temperatura camerei care era de 21 . Apoi am pus pâinea corespunzătoare la copt și am început să mă pun și eu în ordine cu rutina matinală de igienă.

Revenit în bucătărie am început să cântăresc ingredientele și să le pun in boluri. Te rog frumos, dacă vrei să te apuci de așa ceva să-ți iei un cântar fără touch, sau dacă e cu, măcar să fie unul bun. Al meu când apăs tare îmi ia greutatea apăsării, și în loc să arate zero îmi arată minus ceva. Destul de frustrant.

Am cântărit în prima faza așa:

  •           650 g faină pentru cozonac Băneasa
  •           100 g lapte călduț
  •           120 g zahăr
  •           7 g drojdie uscată
  •           60 g iaurt
  •           40 g miere
  •           2 ouă întregi plus 2 gălbenușuri
  •           20 g de rom
  •           150 g unt
           cântărire ingrediente 

Apoi cu frică și speranță am încălzit laptele. Nu am mai încălzit niciodată 100 g de lapte la aragaz și când am verificat era deja aproape fierbinte. L -am lăsat să se mai răcorească să fie la temperatura corpului, iar apoi am pus peste cele 7 g de drojdie și o lingură de zahăr din cele 120 deja cântărite. Am mai pus 100 g de făină din cea cântărita și am amestecat doar puțin. Cât i-am ras la o portocala siciliană coaja, drojdia a avut timp să se activeze. Tot în acest timp am pus 200 g de stafide la hidratat în sucul portocalei menționate și a shot-ului de rom mai sus cântărit. Cu această ocazie am constat că sticla de rom era pe post de atomoterapie – dopul de plută nu păstrează romul. Așa s-a evaporat jumătate de sticlă. Bun, mai departe. Am amestecat bine maiaua formată mai sus și am pus peste o folie de plastic ca să se poată desfășura în voie iar eu să documentez episodul. Time stamp 10:21

          preparare maia

Am scos maiaua după jumătate de oră de la dospit și am pus-o peste faină. Am mai pus restul de zahăr, iaurtul, mierea și amestecul de gălbenușuri. Am frământat până am obosit bine de tot. Între timp s-a trezit și prietena mea care sâmbăta și duminica doarme cu o oră în plus. A sărit rapid în barca mea și a început sa frământe delicat. În acest timp s-a constatat evoluția tehnologica din bucătărie care înseamnă roboți de bucătărie și cum, în lipsa acestora, cel mai probabil că o să apară ceva dureri de mâini și spate. Bun, notat.

După o jumătate de ora de frământat, 5 minute pauză, încă jumătate de oră de frământat, încă 10 minute de pauză, am încorporat untul în încă 50 minute iar masa de lucru a fost împinsă prin toată casa. Cât iubita mea a insistat să simtă aluatul frământându-l la fel de delicat eu am pregătit nuca:

  •            200 g nucă, din care am ales câteva jumătăți pentru decorare
  •            60 g de zahăr
  •            120 g lapte
  •            1 plic zahăr vanilat
  •            10 g de cacao

Am mărunțit nuca și am amestecat-o într-un castron cu cacao. Operațiune realizată pe uscat. Am pus laptele într-o cratiță, zahărul și vanilia și am plasat-o pe aragaz fără frică. La temperatura de fierbere am turnat compoziția peste nucă. Deja mirosea a sărbătoare.

             preparare umplutură

Coca a fost băgată în cuptor doar cu becul aprins și lăsată la dospit o oră. Time stamp 12:30.

Cât stai și aștepți o oră poți să mănânci ceva. Poți bea o cafea. Poți contempla iarna care e gata după deal. Poți medita la timpul consumat până acuma în realizarea unui aluat deosebit de cozonac. Și desigur poți documenta tot procesul.

După ce s-a scurs timpul am scos aluatul, l-am împăturit de două ori pe două direcții perpendiculare și l-am pus înapoi la cuptor sub căldura becului. În mod surprinzător coca era călduță, finuță și plăcută la atingere. Am mai pus o ora la temporizator. Time stamp 13:30.

Tot timpul acesta te poți pregăti sufletește. Faci curat prin bucătărie, trebuie să fie totul strălucitor. Poți da drumul la mașina de rufe, la cea de vase, la cea de aspirat. Poți compune o poezie:

Cât e făina de albă

Cât e mirodenia de amară

Cât e drojdia de bună

Fără tine viața e brună

 

Sau

Strălucesc încă stelele

Se întăresc podelele

Se înmulțește drojdia

Îndulcește-mi amintirea

 

Știu, talentul meu la poezie poate fi depășit doar de cel la întors cozonaci. Bun, să mai verificam ce e în cuptor. Presimt că vine timpul umpluturii.

După ce s-a consumat ora de dospit iubita mea pus o lingură de ulei pe masă. Eu am cântărit coca rezultând 1220 de grame. A pus coca pe masă, a presat-o bine să iasă bulele de la dospire. Apoi a rulat-o rezultând o bagheta mai mare. Aluatul acum are viața lui și la fiecare acțiune de genul va necesita 15 minute de odihnă, exact ca în facultate.  Am lungit și răsucit franzela până a ajuns un șarpe de 75 cm și am mai lăsat-o 15 minute. Apoi le-am porționat în câte 305 g fiecare si am modelat 4 bile, care desigur, au nevoie de sfertul academic.

           modelare cozonac

Bilele au fost întinse și făcute mici suluri, care după ce s-au odihnit puțin au fost făcute pânză peste care am pus umplutura. După ce-a fost umplută fiecare pânză, le-am răsucit una după alta și le-am aranjat în cele 2 tăvi, una lungă și una rotundă. Le-am pus înapoi în cuptor la dospit la temperatura becului. Vor sta minim o ora jumătate acolo trebuind să umple frumos formele. Time stamp 16:00.

După trei ore le am dat cu puțin gălbenuș de ou bătut cu lapte și i-am decorat.


                     decorare cozonaci


Cuptorul e setat pe 250   cu recirculare dar când am pus cozonacii am setat temperatura 170 .

După o jumătate de oră i-am întors in cuptor. Time stamp 20:00.



                proaspăt scoși de la cuptor

Acum la încă o zi de la mare isprava pot spune că acești cozonaci sunt totuși foarte buni. Pentru mine puțin cam dulci, stafidele având o dulceață puțin exagerată. Dar toate ingredientele, și mai ales faina de cozonac au performat incredibil de bine. Nu sunt convins că merită tot efortul dar pot înțelege unele costuri.


și cum chiar nu mai e mult, spor la cozonăcit.





_____________________________________

𝓐𝓻𝓽𝓲𝓬𝓸𝓵 𝓼𝓬𝓻𝓲𝓼 𝓹𝓮𝓷𝓽𝓻𝓾 𝓢𝓾𝓹𝓮𝓻𝓑𝓵𝓸𝓰

____________________________________