25 martie 2023
bagă
23 martie 2023
Palm Beach - epic all inclusive
Te-ai pornit să îți iei țigări de la magazinul din colt. Nu aveau, așa că ai mers la următorul de peste drum și juri că nu le mergea POS-ul. Mai încolo, ceva de necrezut, au închis de cinci minute, ce mai, ai mers la hipermarket, și fie ce-o fi, tot fumezi ceva. Când ieși din magazin cu o țigară non brand, într-un colț al gurii, o ambulanță security ceva, văzând că fumezi oprește în forță și tot echipajul inclusiv șoferul, coboară. Te înconjoară. Medicul în halat alb și cu tatuaj pe gât, prost camuflat, mestecă o scobitoare. Una dintre asistente se uită dubios la tine de parcă stă să vomite. Șoferul mai normal din fire, în mod evident, se abține cu greu să nu își spargă pumnii în fața ta. Girofaruri, sirene, o tuse subită și totuși știi că chiar ai o zi proastă.
- Igor ! Alo!
- Da, prezent!
Mă trezesc din reverie speriat când îmi aud numele în ședință. Toată lumea pufnește în râs când îmi aude răspunsul. Mă concentrez puțin și reușesc să adaug că nu mă simt prea bine și cer să fiu scuzat. Patetic!
E doar luna martie și deja nu-mi stă capul deloc la lucru. Știu că e ciudat momentul când mă gândesc la tot felul de scenarii dubioase. Nici măcar nu fumez, de ce mi-aș imagina scenarii cu penurie de țigări? Destul de ciudat.
Seara, de pe canapeaua gri sun doi prieteni și ne plângem unul la altul - toți odată.
Mult e lucrul și puțin în acelasi timp, stres mare și plictiseală, muncă peste program și pauze lungi, orice ar fi nu e bine. Probleme la birou sau pe șantiere cât și în minte cu gânduri grele sau obscure.
- Nu e, chiar nu e, mi se confirmă.
- Nu, chiar nu, nu, nu... se aprobă în mod definitiv.
- Poate ar merge o pauză, revin visător.
- O ieșire din cotidian, daa...
- Eu propun să facem cu fetele o ieșire epică!
- Nu, man, e înainte de nuntă! Mergem la o băiețească... un hangover! Mă entuziasmez brusc.
- Eu nu-mi las dinții nicăieri! Fiți serioși, nici de tatuaj nu cred ca m-am decis, așa, înainte de nuntă...
- Nu, man, mergem doar să petrecem, dar trebuie să ieșim din oraș!
- ...eu zic să ieșim din țară, să fie legendar!
- Da, dacă am fi în State am merge în Mexic, dar aici nu avem unde...
- Maaan, mergem la bulgari, că tot mi-a zis Dede (Dobrogeanca Dulce) ce fain e acolo, și ieftin!
- Lux și party pană-n zori, muzică orientală și tone de alcool. O dată te însori prima dată.
Zis și făcut. Ne facem rezervare și așteptăm cu nerăbdare 1 iunie.
Când vine timpul, ne punem toți bagajele puține într-o mașina mare și pornim. Cu 3 șoferi e ușor de condus 1000 de km dacă conduc doar eu. Merg repede da’ măcar nu mai visez chiar dacă e aproape dimineață. Râdem, ascultăm rock și ne bucurăm de întuneric și de drum.
Desigur că nu am mers atâta cu mașina. Am mers doar până la aeroport și am luat avionul de Varna, iar de acolo cei de la Hotelul Palm Beach au avut bunăvoința să vină cu mașina să ne ia. La hotel am luat camera și apoi rapid la plajă să vedem dacă ne acceptă marea durerea de aproape fost burlac.
Deși e încă devreme soarele e deja sus și e fierbinte, marea e jos de tot, tăcută și liniștită, iar plaja lungă, fină și aurie. Marea ne îmbie, așa că ne aruncăm toți trei fără discernământ spre ea. După ce ne mai răcorim mergem să vedem ce are barul de oferit.
Totuși ne dăm seama ca ne-a lovit foamea și ne oprim să mâncăm ceva. Descoperim cu surpriză o pizzerie făcută în cuptor cu lemne și ne mai liniștim monstruleții. Apoi sfârșim în barul plin de bere răcoroasă și all inclusive. – Raiul, man!
Dar nu suntem scăpați. După o bere, seara deja fiind venită, ne îndreptăm spre bowling. Aruncăm bile, facem gălăgie și ne simțim bine, o nebunie de Vacanță All Inclusive la Nisipurile de Aur.
- Igor, iar ești sălbatic, calmează-te 😊)
- Men, anul viitor venim iar, să repetăm. Mergem să facem baie în noapte, măcar în piscină? Men, șansele sunt totuși minime să repetăm... cum ziceai prin facultate, viața trece și-i trist.
- Mergem men, da-n piscina de copii, să nu ne facem de rușine la bulgari
- Mien!!
Oameni educați românii beți. Dimineața ne-am trezit toți înveliți cu pături pe șezlong lângă piscină, cu o cafea aburindă și o muzică în surdină. De după bar ne zâmbea obosit barmanul cu înțelegere și un picur de compasiune.
Pe burtă se odihnea desfăcut un pachet amnezic de țigări. Totuși - epică ieșire!
21 martie 2023
Avocatul - drum spre împăcare
începutul drumului spre împăcare personală
Ai plantat deja pomii de primăvară? Aceștia ajută în prezent la sufletul tău (prin satisfacție personală), și
efectiv fizic în viitor prin aportul unui aer mai curat și mai multă umbră vara. Hai că se
poate! Pentru că aproape s-au deschis terasele, de asta mă gândesc la umbră! Ce frumos
e să bei o gură de bere sau o limonadă rece sub umbra unui măr bătrân. Chiar m-am întâlnit
ieri cu un prieten și am băut o gură de vin felicitându-l pentru următorul său pas în viață, din acest motiv m-am gândit la urmași și viitorul lor.
Vorbeam așa printre altele cât de
specială e perioada prin care trecem. Cum putem observa prețurile care cresc de
la o săptămâna la alta, cum războiul nu se mai termină, cum piața imobiliara se
menține, cum salariile nu cresc. Și aproape că am vrut să zic de guvernare și
alte instituiții. Și chiar m-am gândit să zic, măcar avocatul poporului să facă
ceva. Posibil chiar să fi zis pentru ca mă trezesc că mă întreabă:
- Păi ce să facă?
- Cum adică ce să facă men? Să ne apere, ce sa facă, doar asta face un avocat!
- Dar cum, cum să ne apere?
Atunci mi-am dat seama, nu prea știu
ce face un avocat. Știu că există, că am văzut prin oraș firme de genul
”Cabinet Individual Avocat Ion Ionescu”. Dar nu, nu am avut treaba cu ei, nu știu
dacă e bine sau rău.
Nu am fost în instanțe, nici ca martor, nici ca parte vătămată. Nici nu îmi doresc în mod deosebit să ajung acolo. Toate informațiile despre avocatură le mai prind de la TV, când se exprimă avocatul cuiva și atrage asupra lui toate emoțiile publicului în legătură cu suspectul. Dar desigur, mai există o sursă de informații și anume cea din filme. Îmi vine în minte acum doar “Avocatul diavolului”, unde Richard Gere face un rol stelar în apărarea unui presupus criminal, jucat strălucit de Edward Norton. Reușește să îl salveze, dar până la urmă își dă seama că a fost păcălit și că a salvat totuși un om vinovat. Păcat, era totuși Richard Gere...
Dar tu ce știi că face un avocat?
- Uite ce știu eu, un avocat te poate
reprezenta în fața legii. Să-ți dau un exempliu. Am o prietenă care divorțează. Era cu fetița în parc și
a venit tatăl ei. Zicea că o ia și pleacă, că e copilul lui. Din fericire ea a
sunat imediat avocata care se ocupa de divorț, iar aceasta, după ce a aflat
toate detaliile a chemat imediat poliția. De acolo au mers la secție pentru declarații și apoi alte proceduri și audieri.
Un întreg spectacol. Este o tragedie că
se întâmpla astfel de lucruri, dar cum ziceam, măcar te poate ajuta în fața
legii. Desigur, un avocat bun te ține departe de tribunale. În primul rând caută
să găsească o rezolvare amiabilă. Dacă acest demers reușește, înseamnă că pune
mai presus interesul clientului și nu pe al său, economisind timpul și banii
tuturor.
Am rămas cu paharul în mână gândindu-mă
la condiția umană. Prin câte scandaluri și dezamăgiri trebuie să treci ca să
fii apoi atât de încrâncenat. Cum ajungi să suferi atât de mult într-o relație?
O relație care ar fi trebui să fie una de iubire și prețuire.
M-am uitat la dobrogeanca mea dulce și
am zâmbit. Zic că toate în jur sunt o vâltoare dar când mă uit în ochii ei mă liniștesc.
Avocatul - drum legal spre împăcare
Altfel,
dacă te interesează un avocat specializat în dreptul familiei notează - Avocat Nora Cosmina Drulea.
Te poate ajuta inclusiv pentru stabilirea locuintei minorului care se poate hotărî în instanță. Acest lucru poate include și un interviu cu copilul minor dacă acesta are peste 10 ani. Judecătorul va ține cont și de părerea copilului, acesta având deja o personalitate incipientă. Sau poate având câteva discuții revelatorii, explorând opțiuni si oportunități se găsesc și alte soluții. Poate până la urmă pășind pe calea rațională potrivită pentru toți se identifică o cale a împăcării. O ultimă sclipire a umanului.
Tu ce știi
ca face un avocat? Ai avut treabă cu ei? Ai fost în instanțe sau ai rezolvat
amiabil? Ai o poveste interesantă sau poate chiar amuzantă despre
un astfel de caz?
Lasă-mi un
semn în comentarii. Sunt curios de părerea ta!
_______________________________________
Articol scris pentru SuperBlog
_______________________________________
17 martie 2023
Posh idea – HostPrior
Posh idea
De vreun an așa se tot coace în minte
o idee.
Scriu în online de ceva timp și chiar
dacă tot timpul acesta a fost doar o activitate secundară, un loc unde îmi pot
evoca ideile atât de pline de sine, parcă ar veni momentul să mă mut într-o
zona a mea.
O găzduire web profesională găsesc
că devine obligatorie.
Nu mă înțelegeți greșit, e perfect pe
subdomeniu – nu ai bătăi de cap. Dacă merge te poți bucura de serviciu, dacă nu
merge nu ai ce-i face. Bine, de obicei merge, nu are ce sa nu meargă, dar și
dacă se gândește furnizorul sa închidă serviciul clar pierd zece ani de muncă. Știu,
sună puțin terifiant.
Frământări - argumente
Așa că mă gândeam să îmi dezvolt și eu acolo un site wordpress. Prezintă speranță și faptul că dobrogeanca mea dulce a sugerat să se ocupe puțin de design-ul acestuia. Menționa că dacă tot a făcut acel curs de web design să-și pună în practică cunoștințele. Eu nu-mi fac griji, sigur o să fie minunat.
Aș putea face acest site cum îmi
doresc eu. Pot să pun meniu cu proză/ poezie / poze / propoziții absurde și
alte p-uri. Este o posibilitate să pun și un mic posh shop acolo – un tricou, o
șapcă, o măslină. Sigur s-ar vinde ca pâinea caldă. Nu?
Ar putea unii sponsori să devină interesați
să pună câte un banner pe ici-colo. Acest lucru necesită iar un control și o
flexibilitate mai ridicate la site, care nu sunt disponibile pe subdomeniu.
Tu știi să lucrezi la site-uri? Știi pe
unde să modifici și cum să le setezi? Eu nu am nici un fel de astfel de cunoștințe.
Nu știu de ce. Când eram în generală și studiam nemuritorul Pascal nu înțelegeam
nimic. Apoi am întâlnit mult mai târziu ceva program Fortran. Cu greu am dibuit
o soluție să-mi iau examenul. Totuși o să mă pun să învăț una alta. Parcă așa
era - dacă chiar ești dispus și depui eforturile necesare ajungi să pricepi și
să iți reușească lucrurile, chiar și programarea. Sigur că da.
Până atunci însă, în mod clar o să am
nevoie de o găzduire Word Press.
Cerinte hosting
Pentru mine acest serviciu de hosting ar trebui să poată face următoarele:
- - Să poată oferi migrare de la un serviciu de găzduire la altul în mod sigur și corect
- - Să permită conectarea printr-un protocol SSL criptat "https"
- - Să integreze și să se adapteze la diverse programe și funcții
- - Să ofere suport tehnic prin personal uman
- - Să fie rapid în funcție de necesități
Eplicații cerințe
Să le luăm
pe rând...
Am
explicat mai sus că din păcate nu le am cu programarea. Astfel mi se pare
necesar ca un furnizor de găzduire profesională site-uri să ofere și migrarea.
Nu cred că are rost sa îmi chinui neuronul cu lucruri tehnice așa complicate.
În al
doilea rând e destul de clar. Lumea este plină de pericole atât în offline cat și
în online. Poate în viața de zi cu zi te prinzi mai ușor când ești în pericol
fiind atât de obișnuit cu el. În online e dificil câteodată. Cineva sau ceva iți
poate ataca pagina cu un malware și să-ți fure datele iar tu nici nu știi, nici
nu îți dai seama.
În al
patrulea rând cred că ideea este la fel - destul de limpede. În lumea de azi
toate companiile mari de tehnologie și servicii accelerează relaționarea spre
automatizare și AI. Nu mai poți da de un om care sa îți poată înțelege problemele
și să încerce să te ajute.
Viteza de încărcare
Să nu uit de viteză. Cum era? Nu mai are timpul răbdare în secolul vitezei? Dar în acest caz chiar așa este. Dacă ți se încarcă site-ul greu nu o să stea nimeni să aștepte să-ți citească elucubrațiile. Așa că e nevoie ca serverul pe care va rula site-ul chiar să-și facă bine treaba. Echipamentele să fie de ultimă generație și optimizate corespunzător.
Tu ce
părere ai despre utilizarea site-urilor domeniu sau subdomeniu? Crezi că e un
lucru bun să ai mai mult control? Cum ți se par cei de la HostPrior? Așa-i că e un lucru bun să vorbești cu o
persoană reală când vrei să rezolvi o problemă pe care nu o înțelegi pe
deplin?
Lasă-mi un
semn în comentarii. Sunt curios de părerea ta!
_______________________________________
Articol scris pentru SuperBlog
_______________________________________
14 martie 2023
A venit primăvara, să înceapă renovarea!
A venit primăvara, primiți cu renovarea?
Cum ziceam în unul din articolele precedente a
venit primăvara. Știi și tu că aceasta aduce cantități importante de bună dispoziție
prin aportul crescut de vitamina D, înverzirea și înflorirea naturii. Nu mai e
mult până o să aud iar zumzăitul calmant al albinelor și trilurile noi
născocite de pasările rătăcitoare revenite din cantonament. Totul pare mai
luminos, curat și plin de speranță. Mai sunt doar câteva zile până iar voi constata amplasarea strategica prin tot orașul a magnoliilor și a frumuseții lor în contrast
cu cerul azuriu și dureros de înalt.
Odată cu această resetare din
afară pare că se acționează și un comutator interior. Poate fi o condiționare
preistorică sau poate e doar o dorință ludică de a face o nouă amenajare interioară
de dragul activității, însă tare îmi vine să zugrăvesc tot apartamentul, să mut
mobila, să desenez ceva ciudat pe un perete...
Acest lucru aduce pe lângă
aportul de prospețime și un plus de sănătate prin igienizare.
Materialele de construcții și inflația
Acum cred că toată lumea e la
curent cu fenomenul numit inflație. Iar prețurile nu s-au calmat pe cât ne- am
fi dorit și nici nu consider că o să se întâmple în curând această scădere. De
aceea cred că fiecare este îndreptățit să își utilizeze creativitatea și imaginația
pentru a obține cât mai mult (dacă acest lucru își dorește) cu cât mai puțin.
Conceptul Depozit Virtual
Cerere și ofertă
Din păcate, până la publicarea
articolului nu am primit încă un răspuns final pentru cererea de ofertă. Am
primit însă un apel telefonic prin care am fost informat ca se ocupă de
solicitare. Cantitățile cerute este
posibil să fie un pic cam mici ca să merite transportul gratuit. Cum va decurge
toată tranzacția până la final o sa descriu printr-un later edit. Până
atunci te poți uita pe la ei pe site - vezi
detalii.
Cum ziceam și la inceput, primăvara
e deja pe aici și am văzut și corcoduși în floare prin Bihor. Mă cam roade nerăbdarea
să fac scandal în casă și apoi să fac înapoi iar frumos. Mai ales că drumuri de
plecat și venit pare că o să am tot anul așa că atunci când revin acasă vreau să
fie mai bine ca la cazările bune.
Comentarii
Tu ce părere ai despre acest
concept? Ai fi tentat să îl folosești pentru o construcție proprie? Sau mai degrabă
ești interesat să deții un depozit virtual pe care sa îl administrezi? Este disponibilă
și această opțiune. Lasă-mi un semn în comentarii. Sunt curios de părerea ta!
later edit. Am primit produsele, am renovat prin casă si arată spectaculos!
_______________________________________
Articol scris pentru SuperBlog
_______________________________________
10 martie 2023
Bebe mic nu buba mare
Eu sunt mic tu fă-mă mare
Pozna
Sunt la o vârsta când nu mai îmi amintesc prea multe despre copilărie
așa ușor, poate doar unele năzbâtii mai mari. Cum a fost cea când era cât pe ce
să dau foc la casa studiind din greu proprietățile optice ale unei lupe convexe.
Aceasta a concentrat cu succes maxim fluxul de fotoni venit de la soare pe o căpiță
de paie...
Pun pariu însă că dacă aș avea acum un copil mic aș păți ca
personajele din poveștile cu oamenii speriați; să nu se întâmple vreo minune cu drobul de sare. Pot desigur să
îmi imaginez multe scenarii improbabile dar sunt și unele evidente și foarte
probabile. O secundă nu ești atent - a pornit odorul la pas legănat, s-a
dezechilibrat si s-a oprit cu capul în colțul mesei. Cine a făcut buba mare? Cine
nu și-a atins obiectivul de zero accidente? Aceste evenimente neplăcute pot fi ușor
evitate cu o banda moale lipită cu dublu adeziv. Banda de protecție poate fi in
diverse culori și se poate tăia, lipi și potrivi pe diverse suprafețe. Nu mai
face bebe mic buba mare.
Protecția
Mobilierul poate avea și uși și sertare, iar acolo se pot găsi obiecte periculoase - cuțite, furculițe sau substanțe periculoase – detergenți, clor, diverse lichide necomestibile. Pentru astfel de situații există blocatoare de sertare care pot fi lipite pe uși sau sertare, cu mecanism de deblocare inaccesibil copiilor. Se pot găsi mai multe idei de astfel de siguranțe sertare pentru a-ți asigura bucătăria așa cum te simți tu confortabil.
Și muzica
Eu de mic mă știu și iubitor de muzică. Am umblat în sus și în jos având căștile în urechi iar ochii-n soare. Așa am fost mereu, și pe la munte, pe la câmp sau mare. Am ascultat muzica și în somn și în timpul lung de condus. Vă spun un secret: am avut muzică în urechi chiar la ore sau mai nou in ședințele “interesante” din on-line. De când au dat din nou liber la festivaluri deja am reușit să consum câteva. Pe acolo am văzut în mușuroiul de tineri zvelți și roșii, extraterestri de copii cu căști pe cap. Dar nu din acelea cum aveam eu de eram mic, ci tocmai invers. Acestea sunt căștile antifonice pentru protecția urechilor sensibile de copii. Ce mi-aș dori să mai am eu așa urechi sensibile, să aud toate sensibilitățile din simfoniile deathmetal. Cel puțin există posibilitatea să-ți duci de mic copilul sa vadă și să simtă energia unor astfel de evenimnte primordiale. E aprape ca întoarcerea înapoi în timpuri preistorice la oamenii vânători - culegători, doar ca manifestările nu mai au cultul unei zeități sau rege dar măcar sunt puțin mai electrice. Abia aștept următorul festival. Yay!
Ne linișteste
Că era vorba de copii și iar divaghez. Olivia e ok ca nume de fată? Mie îmi place cum sună. Îi poți zice Oli, Liv, Oliv... câte variante! Iar la băieți - Rafael? E prea latin? Mai e timp de gândire și de grandoare, iar pentru ei nu va fi limită la visare... vai ce de-a cuvinte aruncate. Oricum, acum știu Empria există și parcă sunt puțin mai liniștit.
sursă poze www.empria.ro
_______________________________________
Articol scris pentru SuperBlog
_______________________________________
08 martie 2023
Mucenici Băneasa - gustul tradiției
O surpriză plăcută
Ca o surpriză plăcută iarna se află pe sfârșite și ne
apropiem de mult așteptata primăvară. De fapt suntem chiar pe muchie - între
cele două anotimpuri, tradițional numite și zilele babei. Sunt diverse obiceiuri în
această perioadă printre care și pregătirea mucenicilor. Fiind copil, născut și
crescut în Moldova pufoasă, am avut parte pe la bunici de acele copturi dulci,
cu nucă și miere din belșug care se topeau în gură.
Timpul e o ironie și viața la fel. Acum la Cluj, în casă cu
o dulce dobrogeancă m-am pus pe încercat diverse obiceiuri si mâncăruri, iar
acum a venit și timpul mucenicilor muntenești. Aceștia sunt originari, după cum
îi zice și numele, din Muntenia, dar au pătruns și in Transilvania cât și în Dobrogea.
Rețeta simplă de mucenici muntenești
Rețeta este destul de simplă. Se prepară paste în forma de opt
sau se iau din comerț. După experiența cu cozonacul, descrisă cu o alta ocazie (disponibilă
aici), am decis că o să mă îndrept spre comerț. Deci se iau 200 g de mucenici Băneasa, 2 litri de apa, se pune o linguriță de sare, se ia în considerare ceva
zahăr (legenda spune o cantitate între 100 si 200 g), se pregătește o lingură de
coaja rasă de lămâie și una de portocală, o esență de rom, scorțișoara pudră și
miez de nucă 200 g.
Mitul
Mitul rețetei are implicații creștine străvechi. Este legat
de martiriul a 40 de soldați care s-au declarat creștini și astfel au fost întemnițați.
Apoi într-o noapte au fost duși pe malul unui lac și li sa ordonat să intre în
apa înghețată. Nu au murit înghețați fiind protejați de duhul sfânt care a încălzit
apa. În dimineața zilei următoare însă au fost uciși fiindu-le strivite picioarele
și apoi arși.
Mai lucrăm dar mai și mâncăm
După ce am studiat istoria și mi-am împins curajul la treaba
am pus cei 2 litri de apă la fiert. Am presărat o lingura de sare (atenție
sare, nu amestec de sare cu legume cum se mai pune câteodată la pastele obișnuite)
și am pus capacul pentru conservarea energiei. Când a fost apa în clocot am invitat
dobrogeanca să arunce pastele în oala și am pus înapoi capacul. Se poate
amesteca de câteva ori pentru a ne asigura că nu se prind de oală mucenicii. După
timpul regulamentar de 8 minute se oprește focul și se lasă așa o ora să se mai
gătească.
În timpul acesta se poate pregăti nuca. Eu recunosc, nu sunt
mare fan nucă așa ca am zis măcar să o prăjesc puțin. Am pus pe o tavă cele 200
de grame de nucă tocată și am băgat-o 5 minute la cuptor. Mirosul este cel demențial.
Și mă gândeam eu, cât savuram mirosul de nucă coaptă dacă sa îi fac un mic
twist la rețetă? Să pun niște nucă de cocos?
Am pus în farfurii câteva linguri mari de mucenici din
oala în care adăugasem zahărul simplu și cel vanilat, dar și câțiva picuri de esență
de rom. Am pus peste câte o porție bună de nucă și apoi am adăugat coaja de
portocală și lămâie.
Până la urmă am făcut una cu nucă de cocos și una cu scorțișoara, restul elementelor fiind ca în rețeta originală. Ambele variante au fost
delicioase, sigur sunt eu tare bun la gătit dar și ingredientele sunt importante. Cei de la Băneasa au fost iar la înalt nivel - pastele păstrându-și
integritatea și gustul desăvârșit.
poze și video din arhiva personală
_______________________________________
Articol scris pentru SuperBlog
_______________________________________
galactic
Avem toți dureri perene,
Ca un brad secular
Migrena circula plenar.
Galaxii pretutindeni,
Zboară fluturi dând din pinteni
Peste sufletul din stele
Se ridică dulci vedenii
Cu universul la picioare
Și cu sufletul în vigoare
Să culcăm tablouri negre
Să avem doar aripi-vele
26 februarie 2023
Spring SuperBlog 2023 - Cine prinde Gustul Competiției?
Eu sunt Igor, numele meu este Igor… aș vrea să mă prezint, sunt Igor...
Despre ce vorbești Igor? Te vei întreba, doar te știu.
Chiar așa,
mă știi deja, am mai participat și anul trecut cu Well trippin’around și în
imaginația mea chiar am crezut că o să fiu și bun (de ceva).
Dar ce am
învățat din prima mea participare este că nu știu nimic. Poate că uneori am
idei interesante, câteodată reușesc să le și transmit. Apoi am mai aflat cât de
mult contează perseverența și dorința de a fi prezent. Și încă un lucru, e posibil
ca lumea blogging-lui să nu fie chiar pe moarte, ci doar in transformare. Da.
Hai sa ne gândim așa, exact ca și in cazul Janei.
Având în
vedere că in precedentul concurs nu am fost chiar pe ultimul loc în clasament
și că am participat chiar la toate etapele, în această ediție îmi doresc cel
puțin la fel de mult. Apoi am mai înțeles din Gala Superblog 2022 că e o bătaie
pe aproape primul loc, mai ales sex masculin. Rog toți colegii să stea
liniștiți, nu sunt o concurență redutabilă, eu abia reușesc sa mă lupt cu
demonii mei interiori, care nici măcar nu sunt cine știe ce demoni. Doar dacă
reușesc cumva să îi ademenesc de partea mea, cine știe... dacă aș avea
ceva cookies... from the dark side
Câte
cuvinte trebuie sa fie?
Data
trecută au fost mai multe, hai Igor că poți, ce naiba?
Referitor
la obiective, cred ca am fost puțin naiv în articolul din
precedenta ediție. Să le luăm pe rând:
-
acumularea a cât mai multă experiență în mediul creativ al scrierii persuasive.
Aici aș putea zice că am acumulat ceva experiență, dar mai e mult până să o pot
considera valoroasă sau suficientă. Să zicem că am îndeplinit obiectivul în jur
de 5 %.
- abordarea
concursului o voi face cu toată seriozitatea pe care timpul mi-o va permite. Am
fost trup și suflet, am scris la fiecare probă, chiar și din concediu. Unii/
unele 😊 ar
fi zis ca am fost un disperat, eu aș fi ales mai degrabă cuvântul posedat.
Dar să nu fim însă îngâmfați și să considerăm un 70 % din obiectiv a fost
îndeplinit.
-
analizarea posibilității implicării unui efect secundar prin enunțarea unor
teme etice care ne macină la nivel colectiv sau individual, în funcție de
fiecare temă primită. Mda, cum era în daca veche? Da, exact - fail
total. Dar mai încercăm, nu-i problemă.
Bun, să înceapă, zic, Spring SuperBlog 2023!
_______________________________________
Articol scris pentru SuperBlog
_______________________________________
p.s. pentru susținere îmi puteți lăsa un like, fiecare contează.
06 februarie 2023
Gobekli Tepe Quiet Voices
11 ianuarie 2023
BIF - podcast pentru bere S1E03
despre procesoare optice, despre calculatoare cuantice, teraformare planeta Marte folosind lasere, fuziunea nucleara cu net surplus energie, scara galactica Kardashev, sperante pe sfarsit de an, despre grafice pozitive vs alte perspective, despre bani si alternativa, conditii economice, desigur despre bere, dar si vin, rosii dacice, despre joburi in prag de revelion, sa si "cilivizeze" Marte, despre carnea imorala, despre octopus teacher si maimuta electrica, toate udate cu bere:
04 decembrie 2022
Gustul dulce al comunității
Acum doar pentru că nu sunt eu la
curent cu toate informațiile medicale și cu precădere cu cele din zona TSA nu înseamnă
ca acestea nu există. Ele chiar există și lumea a încercat să facă față cum a găsit
de cuviință și cum i-a permis posibilitățile financiare. Ideea principală ar fi
că persoanele cu autism pot fi integrate în societate foarte simplu. Desigur,
cu cât sunt diagnosticate și duse la un specialist cu atât mai bine. E posibil
ca acea persoană sau copil nici să nu necesite neapărat o îngrijire specializată
ci doar mai multă atenție. Iar acele cazuri mai intense trebuie într-adevăr
incluse prima dată într-un mediu controlat pentru o terapie reușită.
Având în vedere că la noi în țară
mai sunt multe de făcut și de reparat, unele nevoi încă nu sunt acoperite de instituțiile
guvernamentale. Astfel nu e de mirare că apar inițiative private pentru a ajuta
persoanele care doresc să devină autonome. Un astfel de loc este si Centrul de educație pentru viață
Arima în clădirea căruia își desfășoară activitatea și Brutăria Arima. Centrul se
ocupă de copii și terapia acestora, punându-le în mână uneltele necesare pentru
viață, sub forma diferitelor terapii - Sonrise, comportamentală, pianoterapie,
terapie de integrare senzorială, logopedie, terapie ocupațională și un grup de
socializare. Brutăria Arima produce cozonaci în regim comercial angajând în
acest scop tineri cu nevoi speciale. Cele două sunt complementare și produc
mult bine în zona în care sunt, aducând zâmbete și ușurare.
Situația însă are nevoie de
suportul mai multor oameni, pentru ca acesta să își continue activitatea și mai
mult să se dezvolte. În acest sens pe 11 decembrie 2022 va avea loc un eveniment de strângere
de fonduri la hotel Radisson din București, eveniment ce are ca scop
salvarea Centrului și strângerea de fonduri pentru proiectul special -
“Campusul integrării sociale”. Acesta va oferi locuințe, locuri de muncă,
terapie și spații recreaționale și de divertisment adulților cu autism și alte
tulburări de dezvoltare, precum și tinerilor proveniți din centre de plasament.
Eu am toata încrederea că acest
centru se va dezvolta armonios și va ajuta foarte mulți oameni, având încredere
în comunitate.
Hai că putem!
Am vorbit despre acest lucru și
pe podcast pe care îl poți găsi aici.
Articol scris pentru proba extra-concurs Arima lansată via SuperBlog
02 decembrie 2022
Filmele copilăriei
Nu știu cum faci tu, dar eu când mă
gândesc la filmele copilăriei îmi vin în minte cele difuzate pe televizor.
Probabil că cei mai mulți au avut cam aceeași experiență, și mă refer la cei
de-o vârstă cu mine care au avut norocul de a copilări la țară. Astfel că
contactul cu lumea filmului venea prin filtrul câtorva televiziuni statale naționale
și oferta era relativ limitată. Dacă mă gândesc mult îmi pot aminti de Maria Mirabela.
Este o coproducție moldo-românească care probabil are.. uite, deja 41 de ani!
Mi se părea foarte interesantă întrepătrunderea dintre desen și actori, iar producția
în sine era una bună.
Mai târziu, tot din zona
basmelor, a fost difuzat pe tv „Sailor Moon”. Știi desenele cu fetele în uniforme
școlare care aveau ochii cât jumătate din față? Pentru vârsta de atunci era
foarte apetisantă ideea unor fete școlărite, prințese extraterestre cu un pic
de amnezie, care sunt pe pământ ca sa îl salveze. Foarte diferit era și modul
de lucru al japonezilor. Desenul era complet altfel față de ce eram obișnuit să
vad la tv.
Peste timp au început să apară producții
destinate parcă copiilor, dar totuși interesante și pentru adulți. Sa zicem de animația
„Shrek”. A fost savurată toată franciza fără a mă simți prea adult. Tema este
una de basm – salvarea unei prințese de către un cavaler aparte care va dezlega
blestemul prințesei prin puterea dragostei adevărate. Sau ce părere aveți de „Monster
Inc”? Toate producții extraordinare care mi-ar fi plăcut sa le fi văzut și când
eram mai copil.
Uneori îmi amintesc de “Singur
acasă”. Sigur, este un film difuzat la fiecare Crăciun și toată lumea e posibil
sa îl știe pe de rost. Dar cine nu și-a imaginat cel puțin odată să fie în situația
personajului principal luptând șmecherește cu răuvoitorii.
Să îți mai amintesc despre
Tom&Jerry și nesfârșitul carusel al șotiilor? De câte ori a câștigat Tom
cursa, dar Jerry? Probabil că din toate victoriile de etapă, dacă e să le punem
cap la cap iese zero și până la urmă au câștigat ambii o mare prietenie. Poate și
din aceasta cauză erau unii dintre cele mai iubite personaje de desen animat
pentru copii.
Acțiunea filmului se desfășoară
într-o lume plină de culori, muzică și voie bună. Personajele sunt speciale - un
crocodil solist vocal, un copil inadaptat într-un oraș imens și o pisică
mofturoasă. Pana la urmă pare o rețetă de succes, așa că ne vedem la cinema.
_____________________________________
𝓐𝓻𝓽𝓲𝓬𝓸𝓵 𝓼𝓬𝓻𝓲𝓼 𝓹𝓮𝓷𝓽𝓻𝓾 𝓢𝓾𝓹𝓮𝓻𝓑𝓵𝓸𝓰
____________________________________
01 decembrie 2022
28 noiembrie 2022
cozonac perfect cu Băneasa
Relația cu pâinea vine din străvechi
vremuri. Pâinea ne-a ținut de multe ori în viață când nu mai era ceva pe lângă,
poate doar o untură sau doar o ceapă. Dar acum relația cu pâinea este de du-te –
vino, ori te îngrașă ori îți dă fibre hrănitoare și utile corpului. Cu aceste aspecte
fiecare are responsabilitățile lui.
Adevărul e ca iubim pâinea și
chiar mai mult decât atât, iubim cozonacii. Aceștia sunt o formă elevată a pâinii.
Este un deliciu și în același timp o sărbătoare. Gustatul cât mai ales gătitul
copturii în sine se înalță deasupra condiției umane.
În regulă, recunosc, în ultimul
timp am început sa fiu un pic mai interesat de ce se poate face prin bucătărie.
Am purces prin a găti ceva mâncăruri. Apoi am făcut niscaiva pâini. Acum sunt în
proces de creare a maielei personale. Încă nu sunt la nivelul de maturitate cu
ea dar nu mai am mult.
Acum am zis să mă elevez puțin așa
că am pus de un cozonac. Nu am mai făcut, așa că dacă vedeți ceva greșeli tratați-le
cu indulgență. La fel, dacă îmi iese bine sigur e norocul începătorului.
Am început prin a căuta rețete.
Am studiat pe internet și sunt o multitudine de rețete noi și vechi, bune și
extraordinare. Am ales una grea, demnă de un începător și era cât pe ce sa mă
apuc sâmbătă pe înserat. Când am constatat că durează 12 ore am zis că las pe dimineață.
Duminică la 9, după ce m-am
trezit am și fugit în bucătărie să scot ingredientele din frigider. Le-am pus
pe masă să urce la temperatura camerei care era de 21 ℃. Apoi am pus pâinea corespunzătoare la copt și
am început să mă pun și eu în ordine cu rutina matinală de igienă.
Revenit în bucătărie am început să
cântăresc ingredientele și să le pun in boluri. Te rog frumos, dacă vrei să te
apuci de așa ceva să-ți iei un cântar fără touch, sau dacă e cu, măcar să
fie unul bun. Al meu când apăs tare îmi ia greutatea apăsării, și în loc
să arate zero îmi arată minus ceva. Destul de frustrant.
Am cântărit în prima faza așa:
- 650 g faină pentru cozonac Băneasa
- 100 g lapte călduț
- 120 g zahăr
- 7 g drojdie uscată
- 60 g iaurt
- 40 g miere
- 2 ouă întregi plus 2 gălbenușuri
- 20 g de rom
- 150 g unt
Apoi cu frică și speranță am încălzit
laptele. Nu am mai încălzit niciodată 100 g de lapte la aragaz și când am
verificat era deja aproape fierbinte. L -am lăsat să se mai răcorească să fie la
temperatura corpului, iar apoi am pus peste cele 7 g de drojdie și o lingură de
zahăr din cele 120 deja cântărite. Am mai pus 100 g de făină din cea cântărita și
am amestecat doar puțin. Cât i-am ras la o portocala siciliană coaja, drojdia a
avut timp să se activeze. Tot în acest timp am pus 200 g de stafide la hidratat
în sucul portocalei menționate și a shot-ului de rom mai sus cântărit. Cu
această ocazie am constat că sticla de rom era pe post de atomoterapie – dopul
de plută nu păstrează romul. Așa s-a evaporat jumătate de sticlă. Bun, mai
departe. Am amestecat bine maiaua formată mai sus și am pus peste o folie de
plastic ca să se poată desfășura în voie iar eu să documentez episodul. Time
stamp 10:21
preparare maia
Am scos maiaua după jumătate de oră de la dospit și am pus-o peste faină. Am mai pus restul de zahăr, iaurtul, mierea și amestecul de gălbenușuri. Am frământat până am obosit bine de tot. Între timp s-a trezit și prietena mea care sâmbăta și duminica doarme cu o oră în plus. A sărit rapid în barca mea și a început sa frământe delicat. În acest timp s-a constatat evoluția tehnologica din bucătărie care înseamnă roboți de bucătărie și cum, în lipsa acestora, cel mai probabil că o să apară ceva dureri de mâini și spate. Bun, notat.După o jumătate de ora de frământat, 5 minute pauză, încă jumătate de oră de frământat, încă 10 minute de pauză, am încorporat untul în încă 50 minute iar masa de lucru a fost împinsă prin toată casa. Cât iubita mea a insistat să simtă aluatul frământându-l la fel de delicat eu am pregătit nuca:
- 200 g nucă, din care am ales câteva jumătăți pentru decorare
- 60 g de zahăr
- 120 g lapte
- 1 plic zahăr vanilat
- 10 g de cacao
Am mărunțit nuca și am amestecat-o
într-un castron cu cacao. Operațiune realizată pe uscat. Am pus laptele într-o cratiță,
zahărul și vanilia și am plasat-o pe aragaz fără frică. La temperatura de
fierbere am turnat compoziția peste nucă. Deja mirosea a sărbătoare.
Cât stai și aștepți o oră poți să
mănânci ceva. Poți bea o cafea. Poți contempla iarna care e gata după deal. Poți
medita la timpul consumat până acuma în realizarea unui aluat deosebit de
cozonac. Și desigur poți documenta tot procesul.
După ce s-a scurs timpul am scos
aluatul, l-am împăturit de două ori pe două direcții perpendiculare și l-am pus
înapoi la cuptor sub căldura becului. În mod surprinzător coca era călduță, finuță
și plăcută la atingere. Am mai pus o ora la temporizator. Time stamp 13:30.
Tot timpul acesta te poți pregăti
sufletește. Faci curat prin bucătărie, trebuie să fie totul strălucitor. Poți
da drumul la mașina de rufe, la cea de vase, la cea de aspirat. Poți compune o
poezie:
Cât e făina
de albă
Cât e
mirodenia de amară
Cât e
drojdia de bună
Fără tine viața
e brună
Sau
Strălucesc încă
stelele
Se întăresc
podelele
Se înmulțește
drojdia
Îndulcește-mi
amintirea
Știu, talentul meu la poezie
poate fi depășit doar de cel la întors cozonaci. Bun, să mai verificam ce e în
cuptor. Presimt că vine timpul umpluturii.
După ce s-a consumat ora de
dospit iubita mea pus o lingură de ulei pe masă. Eu am cântărit coca rezultând
1220 de grame. A pus coca pe masă, a presat-o bine să iasă bulele de la
dospire. Apoi a rulat-o rezultând o bagheta mai mare. Aluatul acum are viața
lui și la fiecare acțiune de genul va necesita 15 minute de odihnă, exact ca în
facultate. Am lungit și răsucit franzela
până a ajuns un șarpe de 75 cm și am mai lăsat-o 15 minute. Apoi le-am porționat
în câte 305 g fiecare si am modelat 4 bile, care desigur, au nevoie de sfertul
academic.
Bilele au fost întinse și făcute
mici suluri, care după ce s-au odihnit puțin au fost făcute pânză peste care am
pus umplutura. După ce-a fost umplută fiecare pânză, le-am răsucit una după
alta și le-am aranjat în cele 2 tăvi, una lungă și una rotundă. Le-am pus înapoi
în cuptor la dospit la temperatura becului. Vor sta minim o ora jumătate acolo
trebuind să umple frumos formele. Time stamp 16:00.
După trei ore le am dat cu puțin gălbenuș de ou bătut cu lapte și i-am decorat.
decorare cozonaci
Cuptorul e setat pe 250 ℃ cu recirculare dar când am pus cozonacii am
setat temperatura 170 ℃.
După o jumătate de oră i-am întors in cuptor. Time stamp 20:00.
Acum la încă o zi de la mare isprava pot spune că acești cozonaci sunt totuși foarte buni. Pentru mine puțin cam dulci, stafidele având o dulceață puțin exagerată. Dar toate ingredientele, și mai ales faina de cozonac au performat incredibil de bine. Nu sunt convins că merită tot efortul dar pot înțelege unele costuri.
și cum chiar nu mai e mult, spor
la cozonăcit.
_____________________________________
𝓐𝓻𝓽𝓲𝓬𝓸𝓵 𝓼𝓬𝓻𝓲𝓼 𝓹𝓮𝓷𝓽𝓻𝓾 𝓢𝓾𝓹𝓮𝓻𝓑𝓵𝓸𝓰
____________________________________