04 decembrie 2022

Gustul dulce al comunității

Eu recunosc că nu cunosc multe despre autism. A trebuit să intru pe internet sa mă documentez. Nu aș fi crezut că unul din 59 de copii are o oarecare formă de autism. A doua informație revelatoare pentru mine a fost că acesta apare mai des la băieți și că simptomele sunt mai pregnante. Mai exact băieții au de 4 ori mai multe șanse de a dezvolta o tulburare din spectrul autist comparativ cu fetele. Tulburător în sine este faptul că nu se cunosc exact cauzele care provoacă apariția acestei afecțiuni.

Acum doar pentru că nu sunt eu la curent cu toate informațiile medicale și cu precădere cu cele din zona TSA nu înseamnă ca acestea nu există. Ele chiar există și lumea a încercat să facă față cum a găsit de cuviință și cum i-a permis posibilitățile financiare. Ideea principală ar fi că persoanele cu autism pot fi integrate în societate foarte simplu. Desigur, cu cât sunt diagnosticate și duse la un specialist cu atât mai bine. E posibil ca acea persoană sau copil nici să nu necesite neapărat o îngrijire specializată ci doar mai multă atenție. Iar acele cazuri mai intense trebuie într-adevăr incluse prima dată într-un mediu controlat pentru o terapie reușită.



Având în vedere că la noi în țară mai sunt multe de făcut și de reparat, unele nevoi încă nu sunt acoperite de instituțiile guvernamentale. Astfel nu e de mirare că apar inițiative private pentru a ajuta persoanele care doresc să devină autonome. Un astfel de loc este si  Centrul de educație pentru viață Arima în clădirea căruia își desfășoară activitatea și Brutăria Arima. Centrul se ocupă de copii și terapia acestora, punându-le în mână uneltele necesare pentru viață, sub forma diferitelor terapii - Sonrise, comportamentală, pianoterapie, terapie de integrare senzorială, logopedie, terapie ocupațională și un grup de socializare. Brutăria Arima produce cozonaci în regim comercial angajând în acest scop tineri cu nevoi speciale. Cele două sunt complementare și produc mult bine în zona în care sunt, aducând zâmbete și ușurare.




Situația însă are nevoie de suportul mai multor oameni, pentru ca acesta să își continue activitatea și mai mult să se dezvolte. În acest sens pe 11 decembrie 2022 va avea loc un eveniment de strângere de fonduri la hotel Radisson din București, eveniment ce are ca scop salvarea Centrului și strângerea de fonduri pentru proiectul special - “Campusul integrării sociale”. Acesta va oferi locuințe, locuri de muncă, terapie și spații recreaționale și de divertisment adulților cu autism și alte tulburări de dezvoltare, precum și tinerilor proveniți din centre de plasament.



Eu am toata încrederea că acest centru se va dezvolta armonios și va ajuta foarte mulți oameni, având încredere în comunitate.

Hai că putem!

 Moderat - Intruder


Am vorbit despre acest lucru și pe podcast pe care îl poți găsi aici.

 



Articol scris pentru proba extra-concurs Arima lansată via SuperBlog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu