21 aprilie 2023

Litoralul romanesc is cool again

 

Vine vara bine-mi pare

Eu mă duc din nou la mare

 

Cu o bucurie nemărginita mă uit la temperaturile din termometru care cresc ușor în fiecare zi. Ies la balcon în pauza binemeritată iar sorel cel de pe cer mă încălzește nițel. Plăcut.

Cu vremea care se face tot mai frumoasă inevitabil îmi fuge gândul la o escapadă la Marea Neagră.

Iar la mare e perfect. Litoralul romanesc este ideal pentru o ieșire de weekend cât și de o vacanță de mai multe zile.

Răsărit de Soare
Răsărit de Soare, Sursă - arhiva personală




 Mie îmi plac ambele variante și le-am pus în practică pe amândouă de a lungul timpului. Mi-a plăcut că se poate vizita Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța sau se poate face un tur la cetățile din zonă. Este interesant să explorezi istoria meleagurilor natale care de altfel este una tumultoasă și intensă. 
Cetatea Enisala
Cetatea Enisala, Sursă - arhiva personală

De asemenea există o întreagă pleiadă de posibilități pentru desfătare cu diverse gustări și mese delicioase. Mai există opțiunea de a practica anumite sporturi de apă. La fel se mai poate gusta și din viața de noaptea exuberantă sau dimpotrivă de liniștea și căldura nesfârșită a plajei pe timp de zi. Desigur există opțiunea adăugării unei băuturi răcoritoare, știi tu, o bere, un proseco... ideal!

Legat de plaje vreau să zic că mi se par absolut senzaționale de când au fost lărgite. Îmi place foarte mult cât de largă este priveliștea și faptul că este atâta loc.

Plaje Magnifice
Plaje Magnifice, Sursă - arhiva personală

Mă uitam de o oferta buna pe net -  în sistemul ia-ți iarna car și vara sanie, iar cazari la mare prin utilizarea unor oferte inscrieri timpurii din primăvară. Găsesc interesant cum grupează site-ul agenției Litoralulromanesc.ro ofertele pe diverse categorii - litoral 2023 cu reduceri considerabile, oferte pentru minivacanța de 1 mai, oferta speciala sau unele chiar Extra Discount. De asemenea poți vedea o extraordinar de mare selecție de cazări posibile pe diferite paliere de preturi, grupate pe diverse stațiuni – lucru pe care îl apreciez ,în mod evident, ca fiind util.

                                Reduceri de până la 40% , Sursă - site Litoralulromanesc.ro

Deja mă pregătesc de litoral 2023. În fiecare an îmi iau o pereche nouă de pantaloni scurți, o pereche nouă de ochelari de soare si o colecție de câteva cărți noi. În plus fac mai mult sport pentru a compensa răcoritoarele de pe plajă. sufletește mă pregătesc imaginându-mi marginea universului pe plaja de la Marea Neagră. O imagine cathartică ce revine în fiecare seară când admir marea pe-nserat.

                                                         Răsărit de Soare , Sursă - arhiva personală

Și prefer să am programată din timp vacanța ca apoi ajung să tot amân. Mă trezesc că trece anul și nu am fost in concediu, plus că ofertele timpurii sunt mai bune.

Cum aleg o cazare? In primul rând caut sa fiu cat mai lejer. Iau cazare cu un mic dejun ca sa mănânc ceva de dimineață, dar apoi pentru prânz și cină prefer să caut ceva diferit. Îmi place sa explorez diverse bucătarii și gusturi așa că nu pot sta locului. Iar la nivel de confort mă încadrez undeva pe la trei stele. E prietenos cu cardul dar are si unele facilități elementare incluse. Totuși când ajung în hotel, seara,  vreau doar să dorm, așa că patul trebuie să fie foarte bun, iar restul dotărilor le consider bonus.

Cam așa ar arata pentru mine o vacanta reusita pe litoralul romanesc. Iar împreună cu Dede reușim chiar să facem o astfel de călătorie să fie o vacanta fericita. Nu rămâne decât să iasă sorel mai hotărât dintre nori că de restul ne ocupăm noi, inclusiv sa facem litoralul romanesc cool again.

 

                                             Hotel Vega , Sursă - site Litoralulromanesc.ro


Tu ce părere ai despre litoralul romanesc? Ai fost fost pe la Marea Neagră anii trecuți? Dacă da,  de ce? Dacă nu, de ce? Cum ți se pare oferta de cazări de la noi în general și in special cea de la agenția Litoralulromanesc.ro?

Lasă-mi un semn în comentarii, sunt curios ce părere ai.

Hai, spor la concedii!

 

 

 

                                                                                                                  

14 aprilie 2023

Un secret pentru pasca magică


A venit și bine-meritata vacanță de paște și toată lumea freacă de zor podelele, ferestrele, și neapărat toate oalele din casă. 

Noi am împărțit echitabil responsabilitățile în casă, să nu fie probleme – Dede a învins și se ocupă de podele, eu de oale, iar pisoiii de geamuri. 


După cum se vede își fac treaba cu extremă conștiinciozitate


Și cred că deja s-a format o tradiție ca folosind ocazia sărbătorilor religioase să încerc prepararea unor rețete tradiționale. Iar dacă tot a devenit musai atunci e și cu plăcere. Am tot stat și deliberat dacă sa fac pască dulce sau sărată. Acasă, copil fiind, doar din cea sărată am avut parte, și știu că îmi plăcea. Ei bine, în acest sens am decis să diversific și să fac una dulce, să văd cum e, mai ales că am și ceva experiență cu aluatul de cozonac perfect.

Din păcate nu am ingredientele pe care le avea mama sau bunica, direct de la sursă. Desigur nu am nici condițiile, mă refer acum la imensul cuptor din cărămidă. Acolo aveam responsabilitatea să fac focul. Era printre sarcinile importante. Dacă nu era focul bine făcut exista pericolul să nu se coacă bine cozonacii și pasca. Dar cum știam eu că e bine încins cuptorul? Verificam vizual dacă cerul cuptorului este roșu puternic. Dacă nu, mai aruncam niște lemne sănătoase de salcâm.

Dar revenind la zilele noastre. Am studiat puțin pe net sa aleg o rețetă mai simplă. Am văzut ca motanii nu înaintează tare cu geamurile și presimt că vor veni tot în gestiunea mea. 

Uite aici ingredientele pe care le am ales pentru Pasca Băneasa

- 650 g faină Băneasa

- 150 ml lapte de vacă

- 50 g unt nesărat și topit

- 100 g zahăr

- 6 ouă (1 pentru uns)

- 1 vârf de linguriță de sare

- 20 g drojdie proaspătă



Și pentru umplutură

- 50 g stafide aurii

- 350 g brânză de vacă

- 3 ouă

- 75 g zahăr

- 1 esență de rom (30 ml)

- 1 esență de vanilie (30 ml)


Mai jos o să încerc să descriu modul de preparare.

Am cântărit toate ingredientele pentru aluat și le-am lăsat pe masă să ajungă la temperatura camerei. Apoi am adunat toate ingredientele pentru umplutură și am pregătit amestecul. Am acoperit bolul cu o folie și l-am băgat la frigider.

Am făcut maiaua cu 20 g de drojdie proaspătă, 4 linguri de lapte călduț și o lingură de zahăr. Am luat din ingredientele precântărite și am amestecat bine.  Am  lăsat 15 minute să se activeze drojdia. 

Pot spune că drojdia proaspătă pare mai bună decât cea deshidratată. A format un amestec puțin cleios și pufos care s-a și umflat semn că drojdia era gata de atac.

Am amestecat toate ingredientele de aluat într-un bol mare până s-a înglobat totul. Le-am pus in cuptor la lumina becului și am lăsat o oră la dospit. 

După ce a trecut timpul de dospire, am scos afară materialul și l-am frământat vârtos 20 minute. Apoi l-am porționat în trei, am făcut 3 bile egale și le-am mai lăsat să se destindă.  După 15 minute am început sa fac asamblarea. Am luat una dintre bile si am făcut baza pentru pască, apoi am pus-o în forma rotundă tapetată cu hârtie de copt. Am luat cea de a doua bilă de aluat și am început să o alungesc până s-a format o funie mai lungă de un metru. La fel am procedat si cu ultima bilă pe care apoi am împărțit-o în două și am mai lucrat alungind și mai mult aluatul în formă de funie. Când am considerat că sunt suficient de lungi, am început să le răsucesc câte două si să le aranjez în tavă.

Am pus umplutura și am confecționat peste forma consacrată. Am băgat tava la cuptorul preîncălzit și am lăsat 1,5 ore.


Rezultatul arată bine dar mai ales gustul contează. Am primit confirmare ca este foarte gustoasă. Mulțumesc Băneasa pentru stropul de magie.



Tu ce părere ai despre paște? Ce crezi - sunt necesare întreținerea tradițiilor sau sunt obiceiuri deja învechite? Și cel mai important  nu uita, oricum ar fi petrece-l cu familia ta.

Lasă-mi un semn în comentarii.  


 ________________________________________

      Articol scris pentru SuperBlog

 ________________________________________


07 aprilie 2023

Hotel runner and seagull’s brother

 


O zi obișnuită de vară. Soarele de pe cer coace nemilos totul în jur. Arșița o arde așa de câteva zile bune.   La radioul vechi din gradină picură cuvintele unui jurnalist. Se pare că vremea caniculară va mai ține cel puțin câteva zile.


Îmi trag pălăria de paie de pe cap și mă uit la cer spre vest - tot nici o urmă de nor. Îmi cobor privirea asupra prunilor plantați de mine acum câțiva ani. Frunzele ofilite și unele deja gălbejite dau senzația unei livezi foarte triste de toamnă. Poate că era o idee bună să plantezi niște nuci totuși. Ei nu cedează niciodată la condițiile meteo, mă gândesc admirând nucul imens sub care îmi odihnesc oasele.

Ok Igor, hai să mai facem o verificare mentală. Camera Estului, cea cu vederea superbă la mare și terasa generoasă – eliberată și curățată, schimbat flori și împrospătat bol cu atenții. Camera Veselă și camera Zglobie sunt încă ocupate trei zile cu cele două familii și copii lor mici. Camera Nordului cea cu terasă și hamace colorate se eliberează mâine. E bine.

Cu o mișcare lentă, datorată exclusiv caniculei aducătoare de venit, îmi scot telefonul din buzunar și răspund la apel.


-            Da?..
-          Bună ziua, în legătura cu o rezervare vă sun, mă uitam pe site și văd că mai aveți o cameră liberă. Oare se poate de mâine? ciripește obosită o voce corporatistă.
-          Da. Dacă ziceți că e încă liberă o puteți rezerva, desigur!
-          Păi, de asta vă sunasem să vă întreb și care ar fi prețul.
-          Da, este exact ca pe site, îmi cer scuze, am opțiunea autopilot activată și nu prea mă uit la rezervări. Am doar grijă să aranjez camerele. Cât mai e prețul afișat? întreb cu o curiozitate pură.
-          Păi e cumva sub media zonei, dar mai mult decât acum câteva zile...
-          Vă pot oferi un discount sub formă de cashback dacă vă cazați minim 3 zile. Am înțeles că ține vremea bună, vă dau și un pahar de țuică.
-          Mulțumesc! Vocea corporatistă zâmbind încheie apelul iar eu mă întorc la grădina mea.

Hotel Runner - orientat spre vânzare


Un pescăruș bezmeticit de căldură îmi atrage privirea în timp ce îmi pun telefonul înapoi în buzunar. Mă uit zâmbind la el cum se plimbă pe sub pruni căutând un pic de umbră. Îi fac semn să se bage sub nuc, dar nu pare că a înțeles ce încerc să îi transmit. Mă caut prin buzunare și găsesc un baton proteic început din încăperea curățată. Rup tacticos o bucățica și i-o arunc pescărușului. Acesta se uită neîncrezător la mine și stă puțin în indecizie. Pofta însă învinge și se apropie de colțul de baton proteic făcându-l să dispară ca prin magie.  Mai rup o bucățica și o arunc un pic mai aproape de nuc. Cu un curaj nesăbuit, pescărușul vine puțin mai aproape teleghidat doar de poftă. Acum e foarte aproape de umbră.


Din adâncul grădinii în viteza mare vine bebe fugărind un fluture și Dede mai în spate alergând să prindă bebe-le. Mă ridic rapid și o prind pe Olivia ridicând-o spre soare odată cu pescărușul care a luat-o în zbor. Mă învârt de 2 ori și apoi o las jos să ne odihnim ambii. Olivia gângurește fericită și Dede se alătură mulțumită.

 

Hotel Runner - adaptabil și automatizabil



În liniștea așternută stau și mă gândesc cât de inspirat a fost gândit mutatul pe timp de vară la mare. Patru camere închiriabile aduc un venit bunicel iar Platforma HotelRunner se ocupă cam de toate. Anume Funcția AutoPilot prin care mi-am automatizat vânzările in funcție de rezervări și perioadă îmi asigură un grad de ocupare aproape ideal. Actualizează și prețurile si numărul de camere disponibile pe toate site-urile de rezervări în timp real pentru a nu apărea tot felul de situații neplăcute.



Am auzit o notificare în buzunar, semn ca domnișoara de la telefon s-a hotărât. A accesat sistemul de rezervări hoteluri pensiuni iar acesta deja i-a trimis mail-urile cu informațiile necesare în limba română. Dacă ar fi fost din alta țară oaspetele acesta ar fi primit mesajele în limba țării de proveniență. De asemenea dacă ar fi avut nevoie de servicii extra în e-mail există și opțiunea de transport de la aeroport sau oferirea unei camere mai bune (când e disponibilă). În sistemul de relationare cu clientul mai există și opțiunea de a trimite și mail-uri programate post cazare pentru a oferi diverse bonusuri ca măsură de fidelizare. Și asta fără ca eu sa îmi consum timpul cu sarcini de trimis e-mail-uri sau mai rău cu explicații telefonice nesfârșite...


Zâmbesc, pescărușul a revenit și se uită curios la noi cum stăm leșinați de căldură și oboseală. Mă gândesc râzând încet că dacă chiar îl conving să devină pescărușul pensiunii poate să ia liniștit job-ul meu. Cu sistemul de management hoteluri și pensiuni pe care îl folosesc ar fi în stare. Ar fi primul pescăruș în gestiunea Pensiunii Seagull’s Brother.

Hotel Runner - Opinie



Lasă-mi un semn în comentarii. Sunt curios de părerea ta!

  ________________________________________

      Articol scris pentru SuperBlog

 ________________________________________


05 aprilie 2023

Steampunk Museum - Cluj

 

Cluj-Napoca - oraș stelar

 

Se spune despre Cluj-Napoca că este un oraș stelar. Un oraș plin de oportunități de dezvoltare și mai ales un hub al tehnologiei viitorului care este IT-ul. Majoritatea oamenilor sunt de acord că acest lucru este bun și că ne pune, pe noi cei din Cluj, pe partea bună a istoriei și mai ales pe cea a prosperității.

Dar ce ai spune daca ți-aș zice că în Cluj mai exista loc și pentru un alt fel de tehnologie. Una specială și misterioasă desprinsă din imaginația fascinantă a scriitorilor de Sci Fi cum ar fi  H. G. Wells sau Jules Verne.

Steampunk-ul - o lume imaginară

Dacă te întrebi de unde termenul Steampunk (din engleză steam=abur și punk=conflict, protest) acesta este un subgen al științifico-fantasticului și ficțiunii speculative, care a devenit foarte popular în anii 80-90’ ai secolului trecut. Lucrările încadrate în acest subgen modelează o lume imaginară, distopica care și-a însușit cu desăvârșire utilizarea mașinilor cu abur.

Mi-am spus că e neapărat să vizitez locul, fiind unic în urbea locală cât și în România. Din câte am cercetat mai târziu am aflat că este unic chiar în toată Europa. 👍

Ei bine există un astfel de loc și se numește Steampunk Museum. Acesta este localizat chiar în inima orașului pe Strada Ștefan Octavian Iosif, nr 4.  Amplasarea o găsesc foarte reușită, străduța fiind una scurtă și îngustă care te conduce încet spre un  univers alternativ. Mi-a plăcut inclusiv semnul de afară (firma) cu cuvântul „Museum”. Este desenat cu galben pe o placa de lemn neagra si iese frumos in evidenta. Semnul este adresat deopotrivă populației locale cât și turiștilor naționali sau internaționali.


Intrare Steampunk Museum
Intrare Steampunk Museum


De la intrare ne-a întâmpinat o domnișoară drăguță care ne-a urat bun venit la muzeu, apoi am fost preluați de unul dintre ghizi (sau spiriduși) care ne-a prezentat exponatele încadrându-le și în poveste. Astfel am aflat că unele sunt originale care au avut un scop inițial bine definit, apoi sunt cele modificate iar altele sunt create de la zero exact în acest scop - de a fi expuse.


Pe zona de parter chiar la începutul expoziției veghează dragonul care ține focul din șemineu permanent aprins. Acesta vine din steampunk-ul Japoniei.


Dragon Steampunk Museum

Imaginația pornește de la realitate

Sunt diverse echipamente de proiecție video cum ar fi cel cu diapozitive sau chiar film cu role. Știi câți metri de film aveai nevoie pentru 40 minute? Eu am aflat în muzeu și am rămas uimit. Îți dau un indiciu, e mai mult decât crezi.

În continuare am văzut un dictafon din 1912 utilizat pe scară largă în cadrul serviciilor de urgență. Nu aveam habar ca se puteau înregistra pe atunci apelurile telefonice.

Urmează laboratorul de alchimie unde un savant nebun creează permanent poțiuni noi. Când eram pe acolo tocmai prepara o poțiune de invizibilitate. Zicea ca e pe aproape și că doar mai trebuie ajustată formula. Da, sunt convins doc. Absinthe.

Laborator alchimie  Steampunk Museum
Laborator alchimie Steampunk Museum

 

laborator Steampunk Museum
Laborator alchimie si doc. Absinthe Steampunk Museum


Mai este camera de operații unde poți vedea și un aparat de raze X, cât și cea de tortură unde chiar poți lăsă un mesaj pe perete. Să fie unul plăcut, te rog, totuși e cameră de tortură.

Pe traseu spre etaj este și un steamcade unde îți poți testa abilitățile de SuperMario. Am remarcat o chitară electrică steampunked pentru fanii de rock dar și diverse alte curiozități cum ar fi o sirena mecanică ce era folosita  pe timpul celui de al doilea război mondial.

chitară electrică steampunked
Chitară electrică steampunked


Lumea fascinantă a SF-ului

La etaj ești întâmpinat de o ghicitoare care îți va citi viitorul și ți-l va spune de vei dori. Apoi ești invadat de un peisaj din universul lui Jules Verne. Se află chiar copacul uriaș din satul aerian  dar și un melc uriaș, casă a zânelor.

Am mai văzut și un zepelin impresionant exact înainte de atelierul Profesorului Sylvester. Acolo îi poți vedea proiectele în desfășurare, activitatea creativă și chiar ai ocazia de a interacționa. Mai poți admira detaliatele calești din povestea cenușăresei, o compoziție din „Ocolul pământului în 80 de zile” dar și o imensă bibliotecă.


Înarmează-te cu un pic de cutezanță ca să descoperi camera secretă.  Aceasta ascunde mașina timpului din opera omonimă a lui H.G. Wells. Aș zice că e piesa de rezistență, cel puțin pentru mine. Eu am aflat de această mașină a timpului prin generală când am fost, cred, prima dată la cinematograf. S-a nimerit și filmul să-mi placă, așa că mi-a rămas în minte. Anyway, la muzeu poți urca în mașina timpului, seta data și locația și cu ajutorul imaginației să călătorești oriunde în timp și spațiu...


masina timpului
Masina timpului


Sunt multe de văzut și de admirat, iar din spusele spiridușilor colecția se actualizează o data la câteva luni. Dar nu mă crede pe cuvânt, fă o vizită și convinge-te singur.

Daca ești un artist al domeniului poți lua legătura cu ei, poate se înfiripă o colaborare.

 

Tu ce părere ai despre Steampunk Museum? Ești un pasionat al domeniului sau nu? Și daca nu, ești curios să vezi despre ce este vorba?

Sunt curios de părerea ta! Fii curajos, lasă-mi un semn în comentarii.


                                                                                                                                                                       

30 martie 2023

Trei criterii importante de știut înainte să donezi sânge


 


Eu sunt Igor și am sânge de rocker

 

Ei bine, o fi sânge de rocker dar mai liniștit așa, mai alternative progresive. Și pentru că e tot roșu (pe verificate!) am decis că trebuie împărțit să ajungă și la cei care au mare nevoie de el.

Mă refer desigur la necesarul de sânge de la centrele de transfuzii, spitale, etc.

Dar pe lângă sângele de rocker am și o alergie stupidă la spitale. E un sentiment ciudat, poate indus și de media alarmistă, care tot rostogolește știrile negative despre spitale. Acel sentiment este în principiu de frică – sa nu mă contaminez cu ceva. Deși mă văd o persoană rațională, nu mă pot elibera întru totul de acest sentiment păcătos.

La centrul de donare unde mai merg eu, au permanent de toate. Ori e așa bine mereu, ori merg eu rar și am noroc. Oricum ar fi mă bucur că e așa și promit că o să merg mai des.


Chiar la intrare este necesar să pui botoșii de unica folosință pentru a proteja spațiul interior de pericolele din exterior.  Apoi se ia temperatura cu un termometru non contact, aspect care scade dramatic șansele de contaminare cu diverși agenți patogeni transmisibili prin atingere.

termometru non contact și botosi protecție Medicale-Shop.ro 

O să enumăr mai jos punctele forte care mă fac să trec mai ușor peste frică, în afară de cel izvorât din altruismul obișnuit.

Încrederea că personalul este bine instruit. Nu am avut parte niciodată de experiențe neplăcute cum ar fi anumite dificultăți de aplicare a branulei de recoltare, aplicare a garoului, de extragere a branulei sau alte intervenții specifice.

Acest lucru face ca procedura de recoltare să nu dureze mai mult de cât e cazul pentru a nu prelungi inutil timpul petrecut în instituția medicală. Plus că doamnele au mare grijă permanent să te simți bine, cu precădere fizic dar și emoțional.

Procedurile de recoltare sunt respectate întocmai. Rutina are acest rol de a liniști o minte stresată. Astfel când observ că totul se desfășoară la fel păstrând standardul înalt, știu că pot reveni cu încredere pentru o nouă donare.

Dotarea tehnică este corespunzătoare. Utilizarea echipamentelor de unică folosință de foarte bună calitate. Cred că sunt indispensabile următoarele consumabile medicale:

• trusa de perfuzie cu filtru, ac de plastic și conexiune la cateter tip LUER-LOCK, prevăzută cu cameră de picurare și regulator de debit a soluției perfuzabile, precum și filtru antibacterian care permite accesul aerului fără ca lichidul să se contamineze;

• transfuzor cu filtru special antibacterian și dispozitiv de reglare a debitului transfuziei;

• branule și robineți pentru perfuzie pentru a facilita accesul în caz de recoltări sau perfuzii repetate, cu disconfort minim pentru pacient;

• garou pentru recoltare;

• seringi și ace de seringă;

• lancete pentru recoltarea de sânge capilar

• mănuși chirurgicale;

• burete hemostatic;

• leucoplast și plasturi;

• role cearceaf;

• fașă din tifon și tifon;

• dezinfectant de mâini;

 

 role cearceaf și trusa de perfuzie Medicale-Shop.ro 

Intri, faci triajul și consultația, donezi, bei un pahar cu apă sau suc, mănânci un sendviș cu studenții și mergi cu pași ușori în ziua de concediu. Te odihnești și ajuți si niște oameni care au cea mai mare nevoie. E un sentiment plăcut de împlinire și din câte am înțeles ajuta mult și karma.

În plus, în afară de cele enumerate mai sus, necesare pentru protecția pacienților și a medicilor la centrul de transfuzie cei de la Medicale-Shop.ro  mai au multe astfel de produse disponibile și pentru protecția personalului și a pacienților internați. Iar acolo chiar nu m-aș simți în siguranță daca nu aș vedea dezinfectant de mâini și de suprafețe la discreție, echipamente de protecție de unica folosință – halate, pijamale, papuci, bonete, botoși, mănuși, nu știu... tot. Și să le văd desfăcute atunci în fața mea și după folosire imediat aruncate. Cred că dacă aș vedea o cât de mică abatere mi s-ar face rău și aș leșina cu tot  sângele meu de rocker. 

Dar am toată speranța că acest lucru nu se va întampla :).

 

Și păstrând optimismul de mai sus uite un mesaj drăguț găsit în hol pe fluxul de ieșire din laboratorul de donare sânge:

 


  _______________________________________

     Articol scris pentru SuperBlog

 _______________________________________


28 martie 2023

Băneasa - pasiunea pastelor

Pastele revin

Dar ce mai trece timpul, jur, parcă ieri frământam de zor la cozonacii de Crăciun și acum deja sunt magnoliile în floare. Dar e ok. Timpul e doar un concept, să nu ne împiedicăm de el, zic.

Îți povesteam prin toamnă cum am gustat simfonia pastelor Norma într-o vacanță în Sicilia. Paste, sos de roșii, vinete prăjite în ulei de măsline și mult gust. Iar îmi lasă gura apă.

Mai pot zice ceva în plus despre mine și relația mea cu bucătăria. Nu prea pot face de multe ori același fel de mâncare. Cred că e prea scurtă viața să te oprești la ce ai mai încercat la nivel culinar și ți-a plăcut. E o căutare continuă plus la care se adaugă întrebarea:

- Dragă, noi ce mâncăm azi? Cred că e o întrebare care poate fi invocată în instanță ca motiv de divorț. Pe bune!

Mâncare de post sau vegană

Așa că din una în alta am ajuns să încerc și pastele fără ou. E limpede de ce e acum momentul potrivit să le încerci. Fie că e perioada postului și o mare parte a populației ține postul cu sfințenie, fie că e o pornire bazată pe principiul vegetarianismului sau poate chiar a unei diete cauzate de limitări de sănătate; sunt oameni care nu mai pot sau vor să mănânce produse cu ingrediente animale.

De aici și nevoia de paste vegane cât și necesitatea felurilor de mâncare vegetariene.

Acum doar pentru că un fel de paste nu conțin ou nu înseamnă că acestea nu sunt gustoase sau hrănitoare. Mai mult în ultima vreme am început să mai evit cam tot din categoria produselor animaliere. Nu știu dacă e bine sau ce se întâmplă dar efectiv nu mai îmi e poftă. Poate să fie ceva în ciclul cosmic care exact in perioada postului face să nu mai am poftă de produse „de dulce”.

Cuș cuș - o rețetă ușoară

Printre pastele fără ou este și cuș cuș-ul. Din ce am văzut, internetul spune despre cuș cuș că ar fi originar din Maroc și că ar avea cel puțin un mileniu vechime. Când te uiți la cum arată și îți imaginezi modul de producere, acesta te duce cu gândul la forme simple și organice, poate chiar preistorice.  Acesta se prepară din faina dură a grâului amestecată cu apă astfel încât să se obțină mici și simpatice bile. Acestea se lasă la soare pentru a se usca. În mod tradițional aceste biluțe de cuș cuș se prepară la aburii unei cratițe în care se prepară carnea.

Sună complicat dar interesant; dar cum ziceam mai sus suntem în post așa că uite mai jos o rețetă ușoară și mai ales rapidă de cuș cuș. Eu am ales paste de la Băneasa care este unul dintre cele mai apreciate nume în domeniul morăritului și producției de paste făinoase, cu o istorie de peste 3 decenii. Și în acest domeniu tradiția contează. 

Vei avea nevoie de:

  •     200 g cuș cuș Băneasa
  •       1 ardei capia roșu
  •      1 morcov
  •      2 cepe mici
  •       roșii cherry
  •       pătrunjel
  •      sare
  •      2 linguri ulei de măsline aromatizat
Ingrediente cuș cuș cu legume proaspete


Ingrediente cuș cuș cu legume proaspete - tocate fin


Ingrediente cuș cuș cu legume proaspete - planta e doar decor :)


Mai jos o sa încerc să descriu modul de preparare.

Am curățat legumele, am dat morcovul prin răzătoare, iar ardeiul și cele două cepe le-am tocat mărunt. Le-am prăjit toate cu două linguri de ulei aromatizat de măsline și apoi am pus 600 ml de apă. Am fiert compoziția în jur de zece minute până s-a înmuiat ardeiul. Am adăugat o lingură de sare după gustul meu.

Am chemat Dede din dotare să facem din cuș cuș vedetă mare:


Cuș Cuș Băneasa - vedetă mare

 Cât a fiert totul, în jur de șase minute, am amestecat continuu cu o lingură din lemn și am mai adăugat apă fiartă în prealabil. Pastele absorb lichidul și e pericol să se ardă. Am adăugat apoi roșiile cherry și am mai lăsat trei minute pe foc. Am oprit focul, am presărat pătrunjelul proaspăt tocat și am pus capacul voinicește.

După zece minute am servit și a fost delicios. Uite mai jos ce minunăție:

Cuș cuș Băneasa
Cuș Cuș Băneasa cu legume

Știu, deja tot scriu despre paste - să fie vorba oare despre o nouă pasiune?

 

Tu ce părere ai despre pastele de post? Tu ții post sau dietă sau nu ești preocupat de aceste aspecte? Cum ți se par pastele Băneasa și in particular cuș cuș-ul?

Lasă-mi un semn în comentarii. Sunt curios de părerea ta!


 _______________________________________

    Articol scris pentru SuperBlog

 _______________________________________