Pastele revin
Dar ce mai trece timpul, jur, parcă ieri frământam de zor la cozonacii de Crăciun și acum deja sunt magnoliile în floare. Dar e ok. Timpul e doar un concept, să nu ne împiedicăm de el, zic.
Îți povesteam prin toamnă cum am
gustat simfonia
pastelor Norma într-o vacanță în Sicilia. Paste, sos de roșii, vinete prăjite
în ulei de măsline și mult gust. Iar îmi lasă gura apă.
Mai pot zice ceva în plus despre mine și
relația mea cu bucătăria. Nu prea pot face de multe ori același fel de mâncare.
Cred că e prea scurtă viața să te oprești la ce ai mai încercat la nivel
culinar și ți-a plăcut. E o căutare continuă plus la care se adaugă întrebarea:
- Dragă, noi ce mâncăm azi? Cred că e
o întrebare care poate fi invocată în instanță ca motiv de divorț. Pe bune!
Mâncare de post sau vegană
Așa că din una în alta am ajuns să încerc
și pastele fără ou. E limpede de ce e acum momentul potrivit să le încerci. Fie
că e perioada postului și o mare parte a populației ține postul cu sfințenie,
fie că e o pornire bazată pe principiul vegetarianismului sau poate chiar a
unei diete cauzate de limitări de sănătate; sunt oameni care nu mai pot sau vor să mănânce produse cu
ingrediente animale.
De aici și nevoia de paste vegane cât și necesitatea felurilor de mâncare vegetariene.
Acum doar pentru că un fel de paste nu
conțin ou nu înseamnă că acestea nu sunt gustoase sau hrănitoare. Mai mult în
ultima vreme am început să mai evit cam tot din categoria produselor animaliere.
Nu știu dacă e bine sau ce se întâmplă dar efectiv nu mai îmi e poftă. Poate să
fie ceva în ciclul cosmic care exact in perioada postului face să nu mai am
poftă de produse „de dulce”.
Cuș cuș - o rețetă ușoară
Printre pastele fără ou este și cuș
cuș-ul. Din ce am văzut, internetul spune despre cuș cuș că ar fi originar din
Maroc și că ar avea cel puțin un mileniu vechime. Când te uiți la cum arată și îți
imaginezi modul de producere, acesta te duce cu gândul la forme simple și
organice, poate chiar preistorice. Acesta
se prepară din faina dură a grâului amestecată cu apă astfel încât să se obțină
mici și simpatice bile. Acestea se lasă la soare pentru a se usca. În mod tradițional
aceste biluțe de cuș cuș se prepară la aburii unei cratițe în care se prepară
carnea.
Sună complicat dar interesant; dar cum ziceam mai sus suntem în post așa că uite mai jos o rețetă ușoară și mai ales rapidă de cuș cuș. Eu am ales paste de la Băneasa care este unul dintre cele mai apreciate nume în domeniul morăritului și producției de paste făinoase, cu o istorie de peste 3 decenii. Și în acest domeniu tradiția contează.
Vei avea nevoie de:
- 200 g cuș cuș Băneasa
- 1 ardei capia roșu
- 1 morcov
- 2 cepe mici
- roșii cherry
- pătrunjel
- sare
- 2 linguri ulei de măsline aromatizat
Ingrediente cuș cuș cu legume proaspete |
Ingrediente cuș cuș cu legume proaspete - tocate fin |
Ingrediente cuș cuș cu legume proaspete - planta e doar decor :) |
Mai jos o sa încerc să descriu modul
de preparare.
Am curățat legumele, am dat morcovul prin răzătoare, iar ardeiul și cele
două cepe le-am tocat mărunt. Le-am prăjit toate cu două linguri de ulei
aromatizat de măsline și apoi am pus 600 ml de apă. Am fiert compoziția în jur
de zece minute până s-a înmuiat ardeiul. Am adăugat o lingură de sare după gustul
meu.
Am chemat Dede din dotare să facem din cuș cuș vedetă mare:
După zece minute am servit și a fost delicios. Uite mai jos ce minunăție:
Știu, deja tot scriu despre paste - să fie vorba oare despre o nouă
pasiune?
Tu ce
părere ai despre pastele de post? Tu ții post sau dietă sau nu ești preocupat de
aceste aspecte? Cum ți se par pastele Băneasa și in
particular cuș cuș-ul?
Lasă-mi un
semn în comentarii. Sunt curios de părerea ta!
_______________________________________
Articol scris pentru SuperBlog
_______________________________________
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu