28 martie 2023

Băneasa - pasiunea pastelor

Pastele revin

Dar ce mai trece timpul, jur, parcă ieri frământam de zor la cozonacii de Crăciun și acum deja sunt magnoliile în floare. Dar e ok. Timpul e doar un concept, să nu ne împiedicăm de el, zic.

Îți povesteam prin toamnă cum am gustat simfonia pastelor Norma într-o vacanță în Sicilia. Paste, sos de roșii, vinete prăjite în ulei de măsline și mult gust. Iar îmi lasă gura apă.

Mai pot zice ceva în plus despre mine și relația mea cu bucătăria. Nu prea pot face de multe ori același fel de mâncare. Cred că e prea scurtă viața să te oprești la ce ai mai încercat la nivel culinar și ți-a plăcut. E o căutare continuă plus la care se adaugă întrebarea:

- Dragă, noi ce mâncăm azi? Cred că e o întrebare care poate fi invocată în instanță ca motiv de divorț. Pe bune!

Mâncare de post sau vegană

Așa că din una în alta am ajuns să încerc și pastele fără ou. E limpede de ce e acum momentul potrivit să le încerci. Fie că e perioada postului și o mare parte a populației ține postul cu sfințenie, fie că e o pornire bazată pe principiul vegetarianismului sau poate chiar a unei diete cauzate de limitări de sănătate; sunt oameni care nu mai pot sau vor să mănânce produse cu ingrediente animale.

De aici și nevoia de paste vegane cât și necesitatea felurilor de mâncare vegetariene.

Acum doar pentru că un fel de paste nu conțin ou nu înseamnă că acestea nu sunt gustoase sau hrănitoare. Mai mult în ultima vreme am început să mai evit cam tot din categoria produselor animaliere. Nu știu dacă e bine sau ce se întâmplă dar efectiv nu mai îmi e poftă. Poate să fie ceva în ciclul cosmic care exact in perioada postului face să nu mai am poftă de produse „de dulce”.

Cuș cuș - o rețetă ușoară

Printre pastele fără ou este și cuș cuș-ul. Din ce am văzut, internetul spune despre cuș cuș că ar fi originar din Maroc și că ar avea cel puțin un mileniu vechime. Când te uiți la cum arată și îți imaginezi modul de producere, acesta te duce cu gândul la forme simple și organice, poate chiar preistorice.  Acesta se prepară din faina dură a grâului amestecată cu apă astfel încât să se obțină mici și simpatice bile. Acestea se lasă la soare pentru a se usca. În mod tradițional aceste biluțe de cuș cuș se prepară la aburii unei cratițe în care se prepară carnea.

Sună complicat dar interesant; dar cum ziceam mai sus suntem în post așa că uite mai jos o rețetă ușoară și mai ales rapidă de cuș cuș. Eu am ales paste de la Băneasa care este unul dintre cele mai apreciate nume în domeniul morăritului și producției de paste făinoase, cu o istorie de peste 3 decenii. Și în acest domeniu tradiția contează. 

Vei avea nevoie de:

  •     200 g cuș cuș Băneasa
  •       1 ardei capia roșu
  •      1 morcov
  •      2 cepe mici
  •       roșii cherry
  •       pătrunjel
  •      sare
  •      2 linguri ulei de măsline aromatizat
Ingrediente cuș cuș cu legume proaspete


Ingrediente cuș cuș cu legume proaspete - tocate fin


Ingrediente cuș cuș cu legume proaspete - planta e doar decor :)


Mai jos o sa încerc să descriu modul de preparare.

Am curățat legumele, am dat morcovul prin răzătoare, iar ardeiul și cele două cepe le-am tocat mărunt. Le-am prăjit toate cu două linguri de ulei aromatizat de măsline și apoi am pus 600 ml de apă. Am fiert compoziția în jur de zece minute până s-a înmuiat ardeiul. Am adăugat o lingură de sare după gustul meu.

Am chemat Dede din dotare să facem din cuș cuș vedetă mare:


Cuș Cuș Băneasa - vedetă mare

 Cât a fiert totul, în jur de șase minute, am amestecat continuu cu o lingură din lemn și am mai adăugat apă fiartă în prealabil. Pastele absorb lichidul și e pericol să se ardă. Am adăugat apoi roșiile cherry și am mai lăsat trei minute pe foc. Am oprit focul, am presărat pătrunjelul proaspăt tocat și am pus capacul voinicește.

După zece minute am servit și a fost delicios. Uite mai jos ce minunăție:

Cuș cuș Băneasa
Cuș Cuș Băneasa cu legume

Știu, deja tot scriu despre paste - să fie vorba oare despre o nouă pasiune?

 

Tu ce părere ai despre pastele de post? Tu ții post sau dietă sau nu ești preocupat de aceste aspecte? Cum ți se par pastele Băneasa și in particular cuș cuș-ul?

Lasă-mi un semn în comentarii. Sunt curios de părerea ta!


 _______________________________________

    Articol scris pentru SuperBlog

 _______________________________________


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu