05 aprilie 2023

Steampunk Museum - Cluj

 

Cluj-Napoca - oraș stelar

 

Se spune despre Cluj-Napoca că este un oraș stelar. Un oraș plin de oportunități de dezvoltare și mai ales un hub al tehnologiei viitorului care este IT-ul. Majoritatea oamenilor sunt de acord că acest lucru este bun și că ne pune, pe noi cei din Cluj, pe partea bună a istoriei și mai ales pe cea a prosperității.

Dar ce ai spune daca ți-aș zice că în Cluj mai exista loc și pentru un alt fel de tehnologie. Una specială și misterioasă desprinsă din imaginația fascinantă a scriitorilor de Sci Fi cum ar fi  H. G. Wells sau Jules Verne.

Steampunk-ul - o lume imaginară

Dacă te întrebi de unde termenul Steampunk (din engleză steam=abur și punk=conflict, protest) acesta este un subgen al științifico-fantasticului și ficțiunii speculative, care a devenit foarte popular în anii 80-90’ ai secolului trecut. Lucrările încadrate în acest subgen modelează o lume imaginară, distopica care și-a însușit cu desăvârșire utilizarea mașinilor cu abur.

Mi-am spus că e neapărat să vizitez locul, fiind unic în urbea locală cât și în România. Din câte am cercetat mai târziu am aflat că este unic chiar în toată Europa. 👍

Ei bine există un astfel de loc și se numește Steampunk Museum. Acesta este localizat chiar în inima orașului pe Strada Ștefan Octavian Iosif, nr 4.  Amplasarea o găsesc foarte reușită, străduța fiind una scurtă și îngustă care te conduce încet spre un  univers alternativ. Mi-a plăcut inclusiv semnul de afară (firma) cu cuvântul „Museum”. Este desenat cu galben pe o placa de lemn neagra si iese frumos in evidenta. Semnul este adresat deopotrivă populației locale cât și turiștilor naționali sau internaționali.


Intrare Steampunk Museum
Intrare Steampunk Museum


De la intrare ne-a întâmpinat o domnișoară drăguță care ne-a urat bun venit la muzeu, apoi am fost preluați de unul dintre ghizi (sau spiriduși) care ne-a prezentat exponatele încadrându-le și în poveste. Astfel am aflat că unele sunt originale care au avut un scop inițial bine definit, apoi sunt cele modificate iar altele sunt create de la zero exact în acest scop - de a fi expuse.


Pe zona de parter chiar la începutul expoziției veghează dragonul care ține focul din șemineu permanent aprins. Acesta vine din steampunk-ul Japoniei.


Dragon Steampunk Museum

Imaginația pornește de la realitate

Sunt diverse echipamente de proiecție video cum ar fi cel cu diapozitive sau chiar film cu role. Știi câți metri de film aveai nevoie pentru 40 minute? Eu am aflat în muzeu și am rămas uimit. Îți dau un indiciu, e mai mult decât crezi.

În continuare am văzut un dictafon din 1912 utilizat pe scară largă în cadrul serviciilor de urgență. Nu aveam habar ca se puteau înregistra pe atunci apelurile telefonice.

Urmează laboratorul de alchimie unde un savant nebun creează permanent poțiuni noi. Când eram pe acolo tocmai prepara o poțiune de invizibilitate. Zicea ca e pe aproape și că doar mai trebuie ajustată formula. Da, sunt convins doc. Absinthe.

Laborator alchimie  Steampunk Museum
Laborator alchimie Steampunk Museum

 

laborator Steampunk Museum
Laborator alchimie si doc. Absinthe Steampunk Museum


Mai este camera de operații unde poți vedea și un aparat de raze X, cât și cea de tortură unde chiar poți lăsă un mesaj pe perete. Să fie unul plăcut, te rog, totuși e cameră de tortură.

Pe traseu spre etaj este și un steamcade unde îți poți testa abilitățile de SuperMario. Am remarcat o chitară electrică steampunked pentru fanii de rock dar și diverse alte curiozități cum ar fi o sirena mecanică ce era folosita  pe timpul celui de al doilea război mondial.

chitară electrică steampunked
Chitară electrică steampunked


Lumea fascinantă a SF-ului

La etaj ești întâmpinat de o ghicitoare care îți va citi viitorul și ți-l va spune de vei dori. Apoi ești invadat de un peisaj din universul lui Jules Verne. Se află chiar copacul uriaș din satul aerian  dar și un melc uriaș, casă a zânelor.

Am mai văzut și un zepelin impresionant exact înainte de atelierul Profesorului Sylvester. Acolo îi poți vedea proiectele în desfășurare, activitatea creativă și chiar ai ocazia de a interacționa. Mai poți admira detaliatele calești din povestea cenușăresei, o compoziție din „Ocolul pământului în 80 de zile” dar și o imensă bibliotecă.


Înarmează-te cu un pic de cutezanță ca să descoperi camera secretă.  Aceasta ascunde mașina timpului din opera omonimă a lui H.G. Wells. Aș zice că e piesa de rezistență, cel puțin pentru mine. Eu am aflat de această mașină a timpului prin generală când am fost, cred, prima dată la cinematograf. S-a nimerit și filmul să-mi placă, așa că mi-a rămas în minte. Anyway, la muzeu poți urca în mașina timpului, seta data și locația și cu ajutorul imaginației să călătorești oriunde în timp și spațiu...


masina timpului
Masina timpului


Sunt multe de văzut și de admirat, iar din spusele spiridușilor colecția se actualizează o data la câteva luni. Dar nu mă crede pe cuvânt, fă o vizită și convinge-te singur.

Daca ești un artist al domeniului poți lua legătura cu ei, poate se înfiripă o colaborare.

 

Tu ce părere ai despre Steampunk Museum? Ești un pasionat al domeniului sau nu? Și daca nu, ești curios să vezi despre ce este vorba?

Sunt curios de părerea ta! Fii curajos, lasă-mi un semn în comentarii.


                                                                                                                                                                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu