09 aprilie 2024

Rosu in forma de inima

 

 

În casă este cald și luminos, soarele pătrunde pe geamurile estice nefiind filtrat de nimic, draperiile și perdelele sunt trase la perete. În lumina dimineții, motanul negru stă tolănit la soare și se încălzește ca o reptilă bătrână. Oli vine în viteză legănându-se pe picioare, abia descoperind viteza mersului pe două picioare. Mersul pentru ea e ca un cod morse - linie, colț de pat, linie, colț, covor, motan. Dede se ridică imediat din pat și o ia pe Oli de jos și o pune pe pat lângă ea în forma de Buddha, motanul este salvat.

 

De după ușă, în viteză, aterizează în pat și Codin, direct cu întrebări: "Mami, a venit Paștele?" "A venit, mamii, azi mâncăm pască." "Și cozonac?" revine Codin, "Și cozonaci și copii neastâmpărați," și se repezi cu gura spre burtica lui. După ce se mai liniști din chicoteli, Codin se zgribuli și se adună puțin: "Mami, eu am fost cuminte?" "Ați fost, mamii, amândoi. Hai, fuga la baie cu voi, ne spălăm cu ouă roșii."

O întreagă aventură este să mergi cu ambii copii la baie, fiecare să se spele pe dinți, pe față, pe mâini, să se clătească, să se șteargă, să nu facă pastă de dinți prin toată baia sau să stropească cu apă pe toți pereții. Ouăle să rămână întregi, chiar dacă au riscat de câteva ori să o ia la vale pe chiuvetă. Apoi, îmbrăcatul în haine mai de sărbătoare, încerci să convingi un copil să își ia cămașa pe el, oricât de cuminte ar fi el, tot nu vrea cămașa sau rochița să o îmbrace.

"Mami, dar tati vine?" întreabă Codin cu îngrijorare în voce. "Pai de ce să vină?" îl tachinează Dede. "Eu nu sunt destul de bună pentru tine?" "Ba daa, ba da, dar vreau să vină și tati!" se entuziasmează atât Codin cât și Olive, iar motanul o ia la fugă spre ușă și începe disperat să zgârie usa. Din afară, dincolo de ușa de metal, se aud niște pași grei care se șterg de preșul de la ușă cu "Bun venit". Clanța cedează ușor sub greutatea brațului tatuat al lui Gory, cu care și împinge usa. În celălalt braț cară un coș imens de răchită împletită cu bunătăți acoperite cu un prosop alb. Ochii îi sunt puțin tulburi de la drumul pe care l-a făcut cu toți bărbații pe drum înapoi spre casă. Dede știe că nu se poate supăra pe el, nici măcar nu îi vine când îl vede așa mare și afumat de la două pahare de vin băute pe drum, la intersecțiile unde se mai pierdea câte unul din grup.

-          Am adus lumina sfântă și bunătăți sfințite de la biserică. Hai, toată lumea, repede să ne adunăm la masă și să nu uităm să spunem și o rugăciune împreună, zice Gory oficial

Se îndreaptă spre masă lăsându-și pantofii în urmă fără efort, aceștia părând a citi ordine în mod telepatic. Ajuns la masă, scoate o pască, ouă roșii, telemea, ceapă verde, cozonac și o sticlă de vin de la Beciul Domnesc, iar trandafirii îi pune direct în vază. Dede aprinde o lumânare pregătită și așază copiii la masă înainte să apuce să se protesteze. Dede face rapid o poză, dar nu o încarcă pentru eternitate pe internet apoi se așază la masă

 

 

-          Hristos a înviat, zice Dede cu un ou roșu în mână îndreptat spre Codin. Acesta deja știe schema și ia rapid și el un ou roșu și răspunde:

-          Adevărat a înviat, și lovește cât poate de tare celălalt ou. Se sparge doar al lui.

-          Hristos a înviat, zice Dede cu același ou roșu îndreptat spre Oli. Ea doar zâmbește și își vede mai departe de bucățica ei de telemea.

-          Hristos a înviat, revine Dede cu același ou roșu spre Gory.

-          Adevărat a înviat, răspunde Gory deja pregătit și lovește ușor ca un gentleman adevărat. Spre uimirea lui, oul lui Dede este intact, așa că mai încearcă o dată și atunci observă că oul lui este de fapt spart bine. Moment în care Dede își ia oul și îl pune lângă ea tacticos.

-          Dar de ce nu-l pui înapoi în farfurie? chestionează Gory distrat.

-          Păi o să mai continuăm jocul acesta, intenționez să mai câștig. Pare oul meu norocos.

 

 
Beciul Domnesc
sursa - arhiva personală

 

Gory se uită la copilașii care fac orice numai să mănânce nu au chef. Se ridică și caută tirbușonul, desface sticla de vin dintr-o mișcare măiastră. Toarnă în două pahare licoarea rubinie și se apropie cu ele de Dede. "E la temperatura camerei, nu-ți face griji, e bun," îi spune, încă apropiindu-se pentru a o săruta pe buze. "Hristos a înviat," îi șoptește la ureche în timp ce mâna îi se oprește pe piept exact în dreptul cruciuliței de sub tricou. "Mai ții minte când am fost la cabana aia, de Paște? șopti Dede plină de semnificații. Mă întrebi dacă mai țin minte de ce am mers?"


*

 

Pe geamul încăperii, spre exterior se vede cât ai plimba ochii pe tot orizontul doar munți și zăpadă. Deși e destul de seara încă mai e lumină, mai poți umbla pe afară cu ultimele treburi. Poți închide cele trei găini și cocoșul aferent la căldură și siguranță, să nu vină vreun dihor după ei. poți mângâia puțin calul ca să-l calmezi, mai pui un fân, mai mestecă și el ceva cât doarme. Le închizi toate bine că dacă ajunge vreun lup în zonă să nu fie nevoie sa ieși afară la el. E mai bine așa, câteodată evitarea conflictului e mai sănătoasă. Poți să mai crapi niște lemne mai groase să le ai în cabană, noaptea  e lungă - mai pui ceva pe foc.

Dede se uită pe geam, universul tot e atât de rustic și dar și înăuntru. La exterior nu se vede decât zăpadă și brazi încărcați, cerul bine înnorat. În cabana mică la fel - nu este prea mare diversitate, un pat mic, o măsuță, o sobă de teracotă,  un dulăpior și o găleată cu apă. Pereții sunt din trunchiuri masive de brad cioplit păstrate aparent. Liniștea are un efect asurzitor, doar ceainicul de pe soba bolborosește ușor în așteptarea florilor de tei.

Se aud de afară pași apropiindu-se prin zăpada înghețată. Fiecare pas mai aproape, fiecare pas mai apăsat deja, până ajunge la clanța ușii unde se aude sunetul picioarelor care se șterg de preșul cauciucat “Willkommen”. Intră  cu un braț de lemne, le lasă la gura sobei pe suportul de lemne apoi cu mișcări sigure iese afară și își scutură hainele bine de praf. Revine le agață în cuier, prima dată haina groasă, apoi căciula, se uita la Dede și zâmbește satisfăcut. Se apropie de ea, o ia în brațele imense tocmai umflate de la efortul fizic legat de pregătirea lemnelor și căratul lor în casa. Un efort mic, desigur, dar suficient. Dede se simte dintr-o dată protejată și îi dispare anxietatea de spațiu întins, închis, pustiit, de singur în vârful muntelui „miroși a iarna” zice, el râde și o adună mai tare la piept „miroși a acasă”. Apoi se desprinde, se uită în soba, aranjează un lemn, mai forțează un pic dar deocamdată nu mai baga altul. „De ce am venit aici?” Dede decide să întrebe până la urmă. „Simt o nevoie să ies, să plec, să mă desprind. Câteodată îmi vine să pun mâna pe o bardă și să crap niște lemne. Este ironic poate puțin cum mă cheamă pe mine copăceanu’ apărătorul tuturor arborilor lumii, poate mai puțin cel al cunoașterii. Dar e frumos să mai stai în natură” „nici nu știam că sunt pui aici, te-am văzut când i-ai închis la adăpost” „păi nu sunt pui, sunt ditamai găinile, dar nu stau aici de obicei, le-au adus acuma, ca să fie experiența completă. Mie mi-a plăcut detaliul. Nu am mai dat de mâncare la găini de 40 de ani. Nu neapărat mi-a lipsit dar totuși mi-a plăcut.”

Apoi după o pauza scurtă „Nu-ți place aici?” „E așa puțin ciudat, zici că suntem într-un film prost”. Gory se ridică și cu un zâmbet cald se apropie și o ia din nou in brațe „e un film bun, suntem intr-o comedie romantică, da uite” și se duse la frigider. Scoate de acolo o sticlă de vin de Cabernet Sauvignon și caută în voie prin dulăpior „da, dar tirbușon nu avem.” „Cum iți place detaliul ăsta?”  „Nu așa mult. Va trebui să ne descurcăm pe calea veche” și se întoarce cu o lingură în mână. Îi scoate sticlei protecția de la dopul de plută cu greu și apoi încearcă să-l împingă cu coada lingurii spre interiorul sticlei. „Ai nevoie de ajutor?”  „Cred că mă descurc” zice el roșu la față. „Poate puțină susținere morală?” „Da, da. Absolut.” „Gory, Gory, hai că faci, tot ce poți să o desfaci” moment în care dopul intră în sticlă, urmat îndeaproape și de lingură, părând chiar că o să intre și el cu totul. Dar lingura se oprește, iar Gory rămâne și el în afara sticlei, așa de imens cum e.  "Susținerea ta morală - priceless", îi mulțumește el. Apoi toarnă în două pahare câte un deget și se apropie cu vinul de sobă. „Gory, esti ciudat!” „De ce?”  „Păi ai turnat vin și stai cu el în mână lângă sobă. Nu așa te bucuri de el", îi atrage atenția ea, apropiindu-se, îi ia paharul din mâna stângă și apoi îl pupă pe obraz. Ia o gură din vin „ce rece e.” „ Era în frigider, încercam să îl aduc la temperatura camerei un pic.” „Ok. Oricum ești ciudat, tu și găinile tale” se mulțumi să îi zâmbească apoi puse paharul pe masă. Îl luă și pe al ei, se mai uită puțin la foc și de data asta bagă un lemn. Zâmbetul îi trosnea pe toata față de satisfacție simplă „venim și de crăciun aici?”

 

beciul domnesc
sursa - Beciul Domnesc

  Gory stă pe un scaun la măsuță și fasonează o friptură. Are un tricou negru pe el, o cămașă în carouri desfăcută și suflecată până la coate. O pereche de pantaloni cargo și șosete groase din lână roz. Și scaunul și masa par a fi prea mici pentru el, parcă s-ar fi așezat la mobilă pentru copii și doar se preface că gătește. Sângele îi ajunge până pe antebrațele groase, iar sub pielea cărora se vânzolesc ca niște monștri mușchii în timp ce manipulează carnea. Dede stă pe un scaun mai încolo și se uită la geam chiar dacă e întuneric afară. În geamuri se aude cum bate vântul și, ocazional, se văd și fulgi de zăpadă zburând într-o manifestare a bucuriei și a abundenței. "Și ce se mai întâmplă în comedia asta?" întreabă Dede. "Păi, mai am un pic cu carnea, o spăl puțin. Îi pun sare și piper și o pun pe foc. O să se gătească încet, dar o să fie o delicatesă. Plita și oala de fontă groasă au un efect foarte diferit asupra cărnii față de tigăile subțiri. Face cumva carnea mai fragedă, mai suculentă." "Pui și usturoi?" întreabă Dede. "Nu pun usturoi, dar mai pun ceva condimente." "Poți pune și usturoi dacă vrei", sugerează ea. "Sunt convins, dar nu vreau să stric vinul acesta minunat. Gustă acum un pic, zi-mi dacă simți aroma de cireșe?" " Da, așa după ce-l înghiți. Deci am venit la o degustare de vin?" întreabă Dede. "Am venit să ne simțim bine", răspunde el, luând carnea și punând-o în oală. Se șterge pe mâini cu un șervețel de hârtie. "Știi, viața e un carusel, câteodată te învârți în viteză, câteodată stai și aștepți, uneori stai pe elefant sau poți nimeri pe girafă. Important e să fii în el." În timp ce el vorbea, se aude un urlet prelung de lup. Un fior rece trece pe șira spinării lor, iar Gory se ridică și verifică ușa să fie bine încuiată. Apoi trage scăunelul mai aproape de sobă și mai soarbe o gură de vin. "La fel de important e să nu fii sub lup", adaugă el. " Dar nu-ți face griji, e departe, plus că urlă așa după un alt lup, poate pierdut. Cine ar merge la vânătoare și ar anunța așa pe toată lumea?"

  

Pune peste friptura din oală un pahar de apă și unul de vin, mai aruncă niște plante aromatice și acoperă. Doar capacul greu i-ar produce febră musculară lui Dede. Acolo, pe vârful muntelui lipsesc toate lucrurile care îi fac viața mai ușoară în bucătărie, aparatul cu programe de gătit, mixere, cuptoare convenționale sau cu microunde, cuțite speciale și ascuțite superb, alte multe ustensile. Nu s-a pus problema să gătească ea, nu s-a pus problema ce se va mânca, nu există restaurant pe raza de câțiva zeci de kilometri buni și nu se fac livrări, nici nu este drum de acces convențional. La nivel de transport pe timp de iarnă poți accesa cabana poate cu un echipaj tip snowmobile sau elicopter. Calul și sania lui sunt doar pentru plimbări locale. Gory luă o cană de apă direct din găleată și o bea toată. Apoi mai lua o dată și o bea și pe aceasta cu un zâmbet satisfăcut îndreaptă spre sticla de vin și își toarnă în pahar trăgându-și și mai aproape scaunul de sobă. Cu un zâmbet deschis și fix stă și se uita la umbrele pe care le făcea focul în sertarul de cenușă al sobei. „De fapt ți-am luat ceva.” „Stai, îți mai pun niște vin și îmi zici?” „Păi cred că ți-l și dau...” „L-ai cărat tot acest drum până sus la cabană?” „Ei, ce crezi că ți-am luat? Spoiler alert, nu e un butoi de vin” „Păi poate fi și un lingou de ceva” , „Ești surprinzător de aproape și departe în același timp” se ridică sprintenă și rascolește  după   buzunarul de la geacă, apoi în alt buzunar al gecii, se sperie și rămâne puțin descumpănită. Își amintește ceva și își verifică buzunarul de la pantalonii de schi care îi avea încă pe ea. Scoate de acolo un plic micuț cum primești de la farmacie „Știam că în unul de ăsta nu te uiți” și i-l dă lui Gory. „ Nu ești cu astea, știu, dar poți să o porți pentru mine, te rog? M-am gândit că o poți face, cum vin și paștele” Gory răstoarnă conținutul plicului în mâna stângă și apoi rămâne cu gura ușor întredeschisă. În mâna îi strălucea o cruciuliță de argint, simplă, stilizată, fără alte ornamente. Fără să mai stea pe gânduri o trece peste cap chinuindu-se puțin la cocul prins la spate, apoi o ascunde după tricou „Cu asta la gât mor”.

 

Pe măsuță este așezată o față de masă albă ca zăpada de afară. În mijloc într-o vază îngusta, înaltă și transparentă veghează o lalea galbenă. În stânga și in dreapta ei doua lumânări parfumate cu aromă de cireșe negre, minuscule, tip pastilă, ard liniștite. Pe parți are și două scaune, libere,  în fața fiecăruia este câte o farfurie cu friptură aburindă, iar pe laterale lor - tacâmuri argintii strălucitoare. Dede stă cu spatele la geam și face  poze la masă, verifică semnalul la telefon și in continuare nu are nici un pic de acoperire de la operatorul de date local. Gory mai pune un lemn pe foc apoi se șterge de pantaloni și se apropie de masă. Stă o secunda și așteaptă apoi se apropie de Dede și o îmbrățișează lung. Prima dată stă dreaptă apoi cedează și il îmbrățișează și ea . „De ce am venit aici Gory?” „Mi-a fost dor de tine, mi-a fost foarte dor de tine”  în ochii lui strălucea un pic de durere ce se abținea sa nu cedeze gravitației, în ochii ei negri se reflectă sticla de vin bun neterminat încă, în ochiul geamului încă bate vântul, dar părea schimbat, iar daca ascultai atent de tot nu se mai auzea nici un urlet nimic ci un fel de ritm, o melodie veche, din timpuri imemoriale, din epoca de piatră care încet de tot repetă ca o regină „anytime.. .anywhereee” 



 ________________________________________

   Articol scris cu mândrie pentru SuperBlog

 ________________________________________

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu